Električni autobus sa dinamičkim punjenjem za Eslingen

Električni autobus sa dinamičkim punjenjem za Eslingen

Nemački grad Eslingen je od proizvođača Solaris Bus & Coach i Vossloh Kiepe naručio četiri trolejbusa sa baterijama.

Gradski prevoznik SVE (Städtischer Verkehrsbetrieb Esslingen) iz Eslingena je naručio četiri moderna trolejbusa sa pogonom na baterije. Za električni pogon je zadužen specijalista Vossloh Kiepe, koji rukovodi i projektom ekologije, dok je za karoseriju zadužen proizvođač vozila Solaris Bus & Coach.

vossloh_kiepe_esslingen

Inovativna vozila mogu da rade i kao trolejbus i kao autobus na baterije. Baterije se dopunjavaju dinamički tokom vožnje. Litijum-titanatske baterije, koje imaju visok kapacitet punjenja, skladište energiju sa kontaktne trolejbuske mreže i energiju dobijenu kočenjem vozila. Uskladištenu energiju vozilo koristi kada se nađe na deonicama bez kontaktne mreže. Ovakvim konstantnim i umerenim punjenjem baterija, moguće je korišćenje potpuno električnih zglobnih vozila na sekcijama linija koje nisu opremljene kontaktnom mrežom.

Upotreba trolejbusa na baterije u Eslingenu omogućava prevozniku SVE da razvije nove trolejbuske linije bez obzira na nedostatak kontaktne mreže. Prednost je manje ulaganje u kontakt mrežu, a smanjuje se buka i zagađenje ugljen-dioksidom i sitnim česticama.

Vossloh Kiepe isporučuje kompletni pogonski sistem, kao i baterije za zglobne autobuse. Vozila imaju pogon na drugoj i trećoj osovini. Ovim se obezbeđuje dobro ubrzanje i sigurno kočenje sa velikim stepenom prikupljanja kočione energije. Potrošnjom energije upravlja sistem za upravljanje energijom, što je takođe proizvod firme Vossloh Kiepe.

Isporuka prva dva ekološka autobusa je predviđena za kraj 2015. godine, a ostala dva tokom 2016. godine.
(Foto SVE Esslingen)

Descargar musica