Električni Solarisi za Rumune

Električni Solarisi za Rumune

Poljski Solaris je isporučio 11 električnih autobusa rumunskom gradu Kluž-Napoka, što je prvi deo porudžbine od ukupno 41 vozila u naredne tri godine. Sledećih 12 komada stiže do kraja godine.

Jedanaest autobusa Urbino 12 electric, koje je isporučio Solaris u Kluž-Napoku, prva su vozila na baterije u Rumuniji bez emisije gasova. Zbog toga nije iznenađujuće što su gradonačelnik Emil Boca i poljski ambasador u Rumuniji Arkadiusz Michoński učestvovali u ceremoniji primopredaje vozila. Na događaju je učestvovao i ambasador Švajcarske u Rumuniji, pošto su električni autobusi kupljeni u okviru švajcarsko-rumunskog programa saradnje. Kompanija CTP Transport koja će upravljati električnim autobusima dobila je ponudu vozila od poljskog proizvođača sa sličnim parametrima kao model koji je pobedio na prestižnom takmičenju Bus of the Year 2017.

Solaris_Urbino12electric_Cluj-Napoca_2

Model Urbino electric dućine 12 metara opremljen je sa pogonom napravljenim u Poljskoj. Model koji je poručio rumunski prevoznik poseduje centralni 160 kW električni motor i trakcione baterije od 200 kWh. Uvođenje električnih autobusa u vozni park značilo je i ulaganja u infrastrukturu za punjenje koja je uključivala izgradnju jedanaest sporih i dve brze stanice za punjenje uz upotrebu pantografa na krovu.

Autobusi za Kluž-Napoku imaju klima uređaje u putničkom prostoru, kao i kompletan sistem za nadgledanje spoljašnosti i unutrašnjosti vozila. Osim toga, Urbino električni autobusi imaju mogućnost pristupa besplatnom bežičnom internetu. Mogu da prime 78 putnika, uključujući 27 mesta za sedenje. 10 sedišta je dostupno sa niskog poda, što bi trebalo da olakša pristup putnicima sa smanjenom pokretljivošću.

Solaris_Urbino12electric_Cluj-Napoca_1

Porudžbina koji je primio Solaris je prvi ugovor za električne autobusa iz Rumunije za ovu kompaniju. Ipak, proizvođač sa sedištem u Bolehovu ima mnogo dužu istoriju saradnje sa sa dotičnom zemljom koja se nalazi na obali Crnog Mora. Prvo vozilo (model Trollino dužine 12 metara) proizveden za rumunskog prevoznika napustlo je kapije fabrike u Bolehovu pre 15 godina, dok je ukupan broj isporučenih auobusa u Rumuniju već prešao 200.

Descargar musica