GSP Beograd kupuje nove autobuse

GSP Beograd kupuje nove autobuse

Beogradski javni prevoznik je juče raspisao hitnu javnu nabavku za 70 novih autobusa, a danas i još jednu javnu nabavku za okvirno 170 autobusa.

Kako piše portal Beobuild.rs, Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd juče je raspisalo javni poziv za kupovinu 70 novih autobusa. Ovaj tender treba da bude samo deo planiranog zanavljanja flote, koja će u narednim fazama realizovati nabavku preko 200 novih vozila. Nedavno usvojen rebalans gradskog budžeta obezbedio je 35 miliona evra za ove potrebe, a prema najavama i GSP će učestvovati sa dodatnih 10 miliona evra. Kupovina u ovoj turi obuhvata samo solo vozila, niskopodna i sa tri ulaza, uključujući prateću opremu, dijagnostičke i uređaje za održavanje, kao i obuku zaposlenih u radionicama. Zainteresovani dobavljači mogu da podnesu svoje ponude najkasnije do 12. aprila 2019. godine, nakon čega sledi odluka o najboljoj ponudi i potpisivanje ugovora. Hitnost ove nabavke pokazuje i relativno kratak rok za isporuku autobusa – samo 60 dana nakon stupanja ugovora na snagu.

ikarbus_ik112m_gsp_beograd4

Situacija u gradskom javnom prevozu stvarno zahteva hitnu intervenciju i velike investicije samo da bi se stanje održalo na ovom nivou usluga. Evidentan nedostak vozila, stalna ispadnja i učestali kvarovi, kao i nedostatak vozača doveli su do značajnog urušavanja kvaliteta usluge poslednjih godina. Gužve na stajalištima i u vozilima javnog prevoza ponovo su svakodnevna scena širom Beograda, putovanja na najdužim linijama traju i preko sat vremena, a nepouzdan red vožnje doveo je do ekspanzije ličnog prevoza i neodrživog rasta vozila na ulicama. Da bi mogao da održi postojeće linije, GSP se u prethodnom periodu već povukao sa čitavih poteza na periferiji grada, prepuštajući na desetine linija privatnim kompanijama. Cena finansiranja i održavanja neefikasnog autobuskog sistema postaje sve veća, pritisak na budžet je ogroman, a usluge postaju sve lošije. Ukoliko se strateški i dugoročno ne priđe ovom problemu, ekonomske posledice biće dalekosežne. Dalje urušavanje javnog prevoza dovešće do imobilizacije dela radne snage, usporenog privrednog rasta, a dodatno će se pojačati svi efekti neujednačenog razvoja.

ikarbus_ik112m_gsp_beograd1

Ovo je najveća pojedinačna nabavka autobusa za GSP od 2013. godine, kada je kupljeno 200 Solarisovih vozila “Urbino18” za 64 miliona evra. Ostaje da vidimo koja će kompanija pobediti na ovom nadmetanju, ali imajući u vidu da se praktično radi o hitnoj nabavci, naručenih 70 autobusa za 60 dana mogu da isporuče samo veći kapitalizovani proizvođaci sa lagerom. Ovako velike pojedinačne narudžbine retkost su na mnogo širem tržištu, pa se očekuje više ponuda evropskih i turskih kompanija. Novi autobusi bi trebalo da se nađu na ulicama grada polovinom ove godine.

Tekst: Beobuild.rs

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica