Jubilarni 1001. Solarisov trolejbus

Jubilarni 1001. Solarisov trolejbus

Iz poljske fabrike Solaris je nedavno izašao 1000. trolejbus Trollino za Salcburg u Austriji i 1001. trolejbus za prevoznika PKT iz Gdinje, na severu Poljske.

Dva specijalna trolejbusa su proteklih nedelja izašla iz fabrike Solaris. Trollino broj 1000 je otišao za Salcburg u Austriji. Solarisov trolejbus broj 1001 je isporučen domaćem prevozniku PKT iz grada Gdinja, gde je upriličena zvanična primopredaja vozila opremljenog najmodernijim ekološki čistim tehnologijama.

solaris_trollino12_pkt_gdynia1

Najznačajnija stavka novog Trollina za Gdinju je sistem za skladištenje energije koji dozvoljava nezavisan rad od kontakt mreže do čak 15 km. To je postignuto zahvaljujući inovativnim litijum-jonskim baterijama koje sve vreme crpe energiju preko trola , kao i preko trofaznog priključka instaliranog u garaži. Pored toga, sistem za regeneraciju će dopunjavati baterije energijom prikupljenom od kočenja, što sve snižava operativne troškove trolejbusa.

solaris_trollino12_pkt_gdynia2

Trollino 12 je opremljen paketom modernih rešenja naročito namenjenih putničkom komforu. Tu se podrazumeva i klima uređaj i video sistem nadzora. Na ekterijeru autobusa su LED dnevna svetla i kamera za vožnju unazad. Trolejbus pokreće trakcioni motor snage 175 kW, a firma Medcom je isporučila kompletnu električnu opremu za vozilo.

solaris_trollino12_pkt_gdynia3

Zvanična prezentacija 1001. trolejbusa je bila prilika za osvrt na prvi Solaris Trollino koji je prevoznik PKT Gdinja kupio još 2001. godine. Za skoro petnaest godina saradnje prevoznika i Solarisa je isporučeno ukupno 44 solo trolejbusa. Ovaj prevoznik stalno ulaže u modernizaciju voznog parka i razvoj trolejbuske mreže u gradu. Evropska Komisija je primetila ove napore i nagradila PKT Gdinja prestižnom nagradom RegioStars 2014 za razvoj ekološkog gradskog prevoza. Poslednja dva trolejbusa su namenjena produženju linije 21 u Gdinji. Od maja meseca će linija ići do Akvarijuma.

Godinama je Solaris Bus & Coach lider na tržištu trolejbusa u Evropskoj Uniji i zemljama članicama EFTA. Solaris Trollino vozi u Austriji, Bugarskoj, Češkoj Republici, Estoniji, Nemačkoj, Italiji, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Španiji, Švedskoj i u Švajcarskoj.
(Foto Solaris Bus & Coach)

Descargar musica