MERCEDES ISPORUČIO 1000. CITARO EURO 6

MERCEDES ISPORUČIO 1000. CITARO EURO 6

Vlasnik jubilarnog 1000. autobusa Mercedes-Benz Citaro sa Euro 6 tehnologijom je nemački gradski prevoznik HEAG iz Darmštata.

Gotovo paralelno sa uvođenjem novih standarda emisije Euro 6 početkom 2014. godine, Mercedes-Benz već isporučuje 1000. primerak modela Citaro sa Euro 6 tehnologijom. Novi vlasnik jubilarnog autobusa je nemački gradski prevoznik HEAG iz Darmštata. Daimler Buses je Euro 6 u serijsku proizvodnju uveo još 2012. godine. Zahvaljujući tome što je predstavio Euro 6 znatno pre konkurencije, Daimer Buses je obezbedio sebi sigurnu poziciju na tržištu, a time i brojne narudžbine. Ovakva vozila omogućuju prevoznicima da imaju veoma ekonomična i ekološki kompatibilna vozila.

citaro_euro6_heag_darmstadt

Daimler se uhvatio u koštac sa nedostacima koji su u prvi mah bili očekivani kod Euro 6 tehnologije u smislu potrošnje goriva opremanjem vozila i pogona tehnološkim inovacijama. Prednost u potrošnji goriva kod Euro 6 u odnosu na Euro 5 je čak 8,5%, što je dokazano na testu organizovanom u jesen 2012. godine pod nadzorom Dekre. Pored novog koncepta vozila, tu su i novi BlueEfficiency Power motori. Tu je još i modul za regeneraciju energije, koji radi na sličan način kao što hibridni autobusi rade sa energijom kočenja. Zahvaljujući BleuTec Euro 6 tehnologiji, pored smanjenja ugljen dioksida, značajno je smanjen nivo emisije čvrstih čestica i aztonih oksida.

Mercedes-Benz Citaro nije samo oduševio prevoznike. Njegove inovativne karakteristike su impresionirale i međunarodni ekspertski žiri koji ga je nagradio titulom Autobusa godine 2013. Citaro nije došao do ove titule samo zahvaljujući činjenici da je novom tehnologijom emisiju gasova doveo na zanemarljivi nivo, već i svom karakterističnom izgledu i bezbednosti. Citaro je prvi gradski autobus u koji se od 2011. godine ugrađuje elektronski program stabilnosti – ESP.

U jubilarno vozilo je ugrađen motor OM 936 BlueEfficiency snage 220 kW. Prenos snage se obezbeđuje putem 6-stepenog automatskog menjača ZF Ecolife AP.

Prevoznik HEAG iz Darmštata ima oko 230 zaposlenih koji se brinu o 120 autobusa, od kojih su svi niskopodni. Još od 2007. godine ovaj prevoznik kupuje vozila koja zadovoljavaju EEV ekološke standarde. Zahvaljujući rastućem broju putnika, kupuju se i autobusi velikog kapaciteta, pa je tako kupljen i model Mercedes-Benz CapaCity.

Foto: Daimer

Descargar musica