Busworld 2019: Otokar

Busworld 2019: Otokar

Autobusi.NET iz Brisela: Turski proizvođač Otokar je u Briselu lansirao novu familiju autobusa Territo, predstavio gradske autobuse Electric Kent C, Kent CNG i Kent U LE, kao i Ulyso T sa liftom za invalidska kolica.

Već samim prilaskom velikom štandu Otokara se vidi da je ovaj turski proizvođač autobusa krenuo u snažnu ofanzivu na evropsko tržište. Sa preko 55 godina iskustva u razvoju autobusa i sa preko 50 zemalja u koje su izvezeni njihovi autobusi, Otokar ima dosta razloga za zadovoljstvo. Kako je rekao generalni direktor Ali Riza Alptekin, u 2019. godini je svaki treći prodati autobus marke Otokar, a već u prvoj polovini godine su premašili ukupnu prošlogodišnju proizvodnju.

busworld2019_autobusiNET_banner

Kliknite na logo da posetite naše prijatelje:

 otokar_logo euroglass-logo

Kada je u pitanju izvoz, Otokar je u prvoj polovini 2019. godine 81% obrta ostvario upravo od izvoza. Ukupno 3.250 vozila je izveženo u Francusku, Italiju, Belgiju i Španiju, najznačajnija evropska tržišta, gde je zabeležen porast prodaje njihovih autobusa za 25%. Za Bukurešt je izvezeno 400 gradskih autobusa sa ugovorom o održavanju u narednih osam godina. Sa Malte je isporučeno još 40 autobusa Kent C RHD, što je četvrta isporuka za pet godina. Za Toskanu u Italiji je otišlo 30 autobusa Territo.

Foto: Saša Conić

Novi autobus Otokar Territo U. Izložena verzija je namenjena školskom prevozu, . Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Ali Riza Alptekin je među uspehe Otokara naveo i to da je u 2019. godini Otokar razvio prodaju autobusa u Srbiji i da su nakon Beograda nedavno isporučeni autobusi za Suboticu.

Zahvaljujući zastupniku autobusa Otokar u Srbiji, firmi Buses and Coaches DOO, koja je bila jedna od sponzora našeg putovanja u Brisel, najavljeni smo i srdačno dočekani na štandu Otokara.U razgovoru za Autobusi.NET, direktor međunarodne prodaje, Hakan Bubik je rekao da je uspeh autobusa Otokar u Srbiji nastao kao rezultat bogatog iskustva u projektovanju i proizvodnji autobusa i prikupljenih sazanja sa njihovog ispitivanja u realnim teškim uslovima kakve ima recimo Beograd. Krajni cilj je autobus koji može da primi maksimum opterećenja i proizvede minimum troškova, rekao je Hakan Bubik, a to je upravo ono što odgovara potrebama srpskog tržišta.

Kada su izloženi autobusi u pitanju, centralno mesto je zauzela premijera nove familije autobusa Territo, višenamsenki autobus sa različitim opicjama pogona, visine poda, rasporeda vrata i slično. Izloženi model Territo U predstavlja verziju za školski prevoz za srednje i kraće relacije. Autobus dužine 13 metara ima optimalan kapacitet sedenja i prtljaga, nezavisno prednje vešanje i opciju za lift za invalidska kolica.

Foto: Saša Conić

Električni autobus e-Kent C će se proizvoditi i u midi i zglobnoj verziji. Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Otokar već duže vremena radi na implementaciji alternativnih pogona u svoje autobuse, pa su tako prvih hibridni autobus predstavili 2007. godine, a prvi električni autobus 2012. godine. Veliki korak napred predstavlja prototip e-Kent C premijerno predstavljen u Stokholmu ove godine, sa potpuno novim agresivnim dizajnom. Kako je za Autobusi.NET rekao Hakan Bubik, ovaj autobus je do sada u različitim ispitivanjima prešao preko 65.000 km i pokazao odlične eksploatacione karakteristike kada su u pitanju potrošnja i rekuperacija električne energije. Interes za ovim autobusom je velik, pa se uskoro očekuju i verzije od 10,8 i 18 metara.

Foto: Saša Conić

Kent C CNG sa novim gasnim motorom Cummins. Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Premijerno na sajmu i niskoulazna verzija Kent U LE. Foto: Saša Conić

Jedna od premijera je i niskoulazni autobus Kent U LE, namenjen prigradskom i međugradskom saobraćaju. Značajno mesto na štandu Otokara je zauzeo i Kent CNG sa novim Cummins gasnim motorom. Devet ovakvih autobusa je izvezeno u španski grad Herez. Iz svoje bogate palete autobusa treba napomenuti i turistički autobus Ulyso T, prvi put prikazan sa liftom za invalidska kolica, kao i midibus Navigo U Mega.

Foto: Saša Conić

Midibus za turistički prevoz Ulyso T sa liftom za invalidska kolica. Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Foto: Saša Conić

Navigo U Mega takođe ima lift za invalidska kolica. Foto: Saša Conić

Saša Conić, dipl.ing.
Urednik

One comment

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica