Otokar lider na turskom tržištu autobusa

Otokar lider na turskom tržištu autobusa

VIDEO: Otokar je u 2020. godini povećao proizvodnju autobusa, napravio „Siguran autobus“ koji štiti putnike i vozača od koronavirusa i razvio autobus na autonomni pogon.

Otokar je na nedavno održanoj konferenciji za štampu objavio da je povećao prodaju u 2020. godini uprkos pandemiji koronavirusa i da je održao vodeću poziciju na turskom tržištu. Turski proizvođač je takođe objavio da je uspešno završio ispitivanje autonomnih vozila. Ovaj projekat je Otokar radio u kooperaciji sa Univerzitetom Okan u Turskoj.

Demonstracija autonomnog autobusa. Foto Youtube screenhot

 

Rast proizvodnje uprkos koroni

Ocenjujući efekte koronavirusa u 2020. godini, Basri Akgil, zamenik generalnog direktora je izjavio za turske medije da je Otokar od samog početka pandemije preduzeo sve korake da zaštiti zdravlje svojih zaposlenih i poslovnih partnera. Proizvodnja je bila suspendovana od 25. marta do 20. aprila. Nakon toga je nastavljena proizvodnja u smanjenom obimu, ali bez prekida. Oporavak je krenuo u junu kada se značajno uvećala tražnja u uslugama transporta i to je trajalo do novembra. „Kada sagledamo celu godinu, celo autobusko tržište, uključujući i međugradski segment, naraslo je za skoro 14%. Rast od oko 2% je postignut ukupno u segmentima u kojima mi radimo“, izjavio je Akgil.

Siguran autobus

Otokar, koji je izdovjio 8% svog obrta za aktivnosti istraživanja i razvoja u proteklih 10 godina, preduzeo je pionirske korake u borbi protiv pandemije koronavirusa. Akgil je naveo da su razvili „Siguran autobus“ da minimiziraju kontaminaciju virusom Covid-19 u javnom prevozu. „Siguran autobus može da se samodezinfikuje; nudi bezbednu vožnju korišćenjem fotokatalitičkog sistema; može da meri temperaturu putnicima, kontroliše nošenje maski i da novom vozačkom kabinom zaštiti još više vozača od kontaminacije. „Siguran autobus“ je premijerno počeo da radi u gradskom prevozu u Izmiru. Pored toga, automatski sistemi za sterilizaciju su ugrađeni u 50 autobusa isporučenih Malti. Sistem koji se automatski aktivira u garaži sprečava širenje virusa i bakterija na svim površinama enterijera dezificijensom u spreju.“

Električni autobus

Takođe, Otokar je predstavio prvi 12-metarski električni autobus „Electra City“ na turskom tržištu. Električni autobus je premijerno prikazan na sajmu autobusa Busworld 2019 u Briselu i tom prilikom je Autobusi.NET bio gost na štandu Otokara o čemu smo pisali u našoj reportaži.

Foto: Saša Conić

Autonomni autobus

Otokar je sa Univerzitetom Okan iz Istanbula okončao ispitivanje autonomnih vozila u integraciji softvera i verfikaciona ispitivanja vožnje bez vozača i pri malim brzinama. To je rezultat kooperacije sa Univerzitetom Okan koji je počeo 2018. godine pod nazivom „Sledeći nivo u razvoju autobusa sa sistemom autonomije“.

Otokar je kompanija koja pripada Kodž Grupi, turskom industrijskom konglomeratu.

Izvor: Busworld.org; Otokar.rs; Autobusi.NET

Zastupnik fabrike autobusa Otokar za Srbiju:
Buses and Coaches DOO
Radnička 38, Beograd
Tel. +381 64 415 83 83

www.otokar.rs

One comment

  1. Izgleda kao mala kockica, kompaktno a ipak zavrsava sve duznosti koje bi trebalo. Imao sam priliku da se vozim u istom i svi utisci su bili pozitivni.

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica