PREVOST SLAVI 90 GODINA POSTOJANJA

PREVOST SLAVI 90 GODINA POSTOJANJA

Mala kanadska fabrika nameštaja je 1924. godine krenula drugim putem i izrasla u jednu od najvećih fabrika autobusa na američkom kontinentu.

PrevostEugen Prevost, vlasnik ugledne radionice nameštaja u svom rodnom mestu Sen Kler u Kvebeku u Kanadi, ušao je 1924. godine u autobusku industriju sasvim neočekivano. Preduzimaču iz istog grada, koji je posedovao mali autobuski vozni park, bila je potrebna drvena nadgradnja koja bi se postavila na kamionsku šasiju. Za taj posao je unajmio Prevosta koji je svoj stolarski talenat upotrebio da pređe u sasvim novi zanat. Karoserija od drveta i aluminijuma koju je Prevost napravio je bila tako dobro odrađena, da je klijent odmah naručio i drugu. U narednim godinama, Prevost je nastavio da radi nameštaj, ali je postalo jasno da su autobusi bili njegova budućnost.

PrevostPosle drugog svetskog rata, oformio se „Atelje Prevost“, kao fabrika autobusa, odvojena od proizvodnje nameštaja. Paleta autobusa Prevost se proširila 50-ih godina i pomogla kompaniji da preživi naraslu konkurenciju na tržištu te decenije. Eugen Prevost je svoj posao prodao dvojici kanadskih biznismena 1957. godine, koji su investirali u nove proizvode i novu tehnologiju i ucrtali put kojim je Prevost rastao narednih decenija.

PrevostŠezdesete godine su obeležile novu generaciju vlasništva i, što je još značajnije, početak ekspanzije Prevosta na svetskom tržištu motorizovanih kamperskih kuća. Novo tržište se za Prevost dramatično razvija tokom 70-ih godina, sa modelom „LeMirage“ u verzijama od 10,5 m i 12 m sa bezbroj opcija za sve veći broj probirljivih kupaca koji traže vrhunsku kampersku kuću. Iz modela LeMirage se izrodila čitava serija veoma uspešnih Prevost autobusa, uključujući i seriju koja se i danas proizvodi kao renomirani X3-45.

PrevostPrevost je postao deo Volvo Grupe 1995. godine i time dobio pristup tehnološkoj podršci i resursima koji su omogućili kompaniji da održi svoju vodeću poziciju u poljima kao što su ekonomičnost pogona i ekologija, dinamička bezbednost i on-board telematika.

PrevostU duhu posvećenosti Prevosta, koji nema naviku da se odmara na lovorikama, tema 90-godišnjice postojanja će biti „Idemo napred od 1924.“

Foto: Volvo Buses

Descargar musica