Putnikove Setre

Putnikove Setre

Uz ove ekskluzivne fotografije autobusa Kesborer Setra se vraćamo u prošlost i prisećamo se zlatnog doba agencije Putnik.

Jedna od najstarijih jugoslovenskih putničkih agencija je bila poznata po uvek savremenom voznom parku. Premda su za međugradske linije i kraće turističke izlete kupovana domaća vozila, pre svega TAM autobusi iz Avtomontaže, za međunarodna i luksuznija putovanja je agencija Putnik bila dosledna: kupovani su autobusi nemačkog renomiranog proizvođača Kesborer Setra (Kässbohrer Setra).

Putnik je osnovan skoro pre jednog veka, davne 1923. godine u Beogradu kao akcionarsko društvo za saobraćaj putnika i turista u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Firma postoji i danas, i članica je ruske kompanije Metropol Group. Ipak, kad govorimo o „zlatnom dobu“ autobuskog prevoza u Jugoslaviji,

Putnik je kao i sve ondašnje velike turističke organizacije briljirao do početka devedesetih godina prošlog veka, tj. do raspada bivše države. Do tog perioda je Putnik više od dve decenije kupovao čuvene nemačke autobuse sa oznakom „K“.

Iz duge istorije od velelepnog voznog parka nije ostalo mnogo fotografija i podataka, pa su ove fotografije koje ekskluzivno objavljujemo zaista vredne.
Tekst: Saša Conić
Foto: Lična kolekcija, Zvonko Tumbas

Setra S 110 Putnik Yugoslavia

Sveže isporučena Setra S 110 iz 1968. godine, nedugo posle svetske premijere. Foto iz lične kolekcije.

Setra S 213 H Putnik Yugoslavia

Setra S 213 H ispred hotela Putnik u Beogradu, sredinom 80-ih godina. Foto iz lične kolekcije – isečak iz promo materijala agencije Putnik.

Setra S 215 HD Putnik Yugoslavia

Setra S 215 HD ispred hotela Putnik na Kopaoniku, sredinom 80-ih godina. Foto iz lične kolekcije – isečak iz promo materijala agencije Putnik.

Setra S 228 DT Putnik Yugoslavia

Perjanica Putnikovog voznog parka, spratni autobus Setra S 228 DT, fotografisan na Kopaoniku sredinom 90-ih. Foto: Zvonko Tumbas

Descargar musica