VIDEO: Prvi hibridni autobusi u Srbiji

VIDEO: Prvi hibridni autobusi u Srbiji

Volvo D.O.O. isporučuje 10 autobusa Volvo 7700 Hybrid prevozniku Kavim Autoprevoz, čime Čačak postaje prvi grad u Srbiji koji uvodi hibridne autobuse u redovan gradski saobraćaj.

Kada su alternativni pogoni u pitanju, u Srbiji se posle uvođenja autobusa na komprimovani prirodni gas (CNG) i električnih autobusa na baterije konačno pojavljuju i hibridni autobusi. A, prvi autobusi na hibridni pogon u Srbiji nose upravo znak vodećeg proizvođača ovih autobusa u svetu – Volvoa.

Prvi grad u Srbiji čijim će ulicama redovno saobraćati hibridni autobusi nije ni Beograd, niti Novi Sad, tradicionalno poznat po Volvo autobusima, već Čačak. Prevoznik Kavim Autoprevoz je za potrebe gradskog prevoza u Čačku nabavio čak 10 autobusa tipa Volvo 7700 Hybrid.

Autobuse namenjene Čačku smo zatekli u Volvo Truck Centru u Novim Banovcima. Nakon carinskih formalnosti, detaljnog pregleda vozila i njihovog brendiranja u boje Kavim Autoprevoza, autobusi će krenuti put Čačka.

Volvo_7900_Hybrid_Kavim_Cacak_VTC_NBanovci1 Volvo_7900_Hybrid_Kavim_Cacak_VTC_NBanovci8 Volvo_7900_Hybrid_Kavim_Cacak_VTC_NBanovci7 Volvo_7900_Hybrid_Kavim_Cacak_VTC_NBanovci9 Volvo_7900_Hybrid_Kavim_Cacak_VTC_NBanovci10

Prema tzv. „Zlatnom ugovoru“ koji je Kavim Autoprevoz zaključio sa Volvoom na pet godina, celokupno održavanje ovih autobusa preuzima na sebe Volvo, od dnevne nege i preventivnog održavanja do servisa. Od troškova prevoznika se jedino ne pokrivaju gorivo, gume i plata vozača. Na ovaj način prevoznik ima veliku raspoloživost vozila, veću ekonomičnost i bezbednost, a samim tim i predvidivu dugoročnu rentabilnost autobusa.

Kako je za Autobusi.NET izjavio Nenad Lužanin, regionalni menadžer Volvo Bus Korporacije, postoji nekoliko jakih argumenata zašto Volvo i zašto hibridni autobus. “Našim prevoznicima su neophodna kvalitetna i ekonomična vozila sa dugim vekom eksploatacije. Volvo autobusi su izrađeni od nerđajućeg čelika i aluminijuma i samim tim su otporni na koroziju. Zahvaljujući hibridnoj tehnologiji, ovi autobusi troše i do 30% manje goriva od sličnih dizel autobusa, a samim tim i manje zagađuju okolinu. Pored toga, prevoznik nema nikakvih dodatnih ulaganja u infrastrukturu. Volvo ima još jednu veliku prednost, a to je što sve komponente hibridnog pogona razvija i proizvodi u svojoj kući. Uostalom, na pitanje zašto Volvo hibrid najbolje mogu da odgovore vlasnici preko 3.000 isporučenih hibridnih autobusa zbog kojih je Volvo ubedljivo na prvom mestu u svetu,” rekao je Lužanin.

Kako je još Autobusi.NET saznao, jedan od ovih autobusa možemo da očekujemo na probi u Novom Sadu za koji mesec, a možda i u drugim gradovima Srbije.

Volvo_7900_Hybrid_Kavim_Cacak_VTC_NBanovci3 Volvo_7900_Hybrid_Kavim_Cacak_VTC_NBanovci2 Volvo_7900_Hybrid_Kavim_Cacak_VTC_NBanovci5 Volvo_7900_Hybrid_Kavim_Cacak_VTC_NBanovci4

Volvo 7700 Hybrid je serijski počeo da se proizvodi 2010. godine i o njemu smo već detaljno govorili nakon posete sajmu IAA 2010 u Hanoveru. Ipak, spomenućemo da se radi o solo autobusu dugom 12 metara sa međuosovinskim rastojanjem od 5,95 m. Autobus može da poveze do 95 putnika. Hibridni pogon čine dizel motor Volvo D5F zapremine 5 litara i snage 215 KS, dok elektromotor I-SAM ima snagu od 160 KS. Menjač je automatizovani Volvo I-Shift sa 12 stepeni prenosa.

Saša Conić, glavni odgovorni urednik
Slobodan Kostić, urednik

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica