Solaris električni autobus za donaciju krvi

Solaris električni autobus za donaciju krvi

Prvi svetski mobilni centar za donaciju krvi u jednom električnom autobusu, modelu Solaris Urbino 8.9 LE electric, predstavljen je u Katovicama. To je prvo od dva vozila ovog tipa koje je naručio Regionalni Centar za Donaciju Krvi (RCKiK) u Kotovicama. Na dan premijere vozilo je osvojilo nagradu na Međunarodnom Sajmu Izuma i Inovacija INTARG.

Prvi mobilni centar za donaciju krvi koji je bez emisije gasova, predstavljen je zvanično tokom proslave sedamdesetogodišnjice Regionalnog Centra za Donaciju Krvi i Hemoterapiju u Katovicama. Vozilo je napravljeno na osnovi Solaris Urbino 8,9 LE electric – tj. na modelu koji je pokrenuo seriju ekoloških, električnih vozila koje je napravio proizvođač sa sedištem u Bolehovu.

solaris_urbino8.9le_electric_donacija_krvi_1

Model Solaris Urbino 8.9 LE electric spolja podseća na standardni autobus, ali je prilagođen potrebama donacije i skladištenja krvi. U skladu sa zahtevima centra RCKiK u Kotovicama, proizvođač je opremio autobus sa dve specijalne mobilne čekaonice, ordinacijom za lekara, prostorom za prijem i malim ugostiteljskim prostorom. Štaviše, vozila su takođe opremljena sa, između ostalog, roletnama i spoljašnjom nadstrešnicom, kao i osvetljenjem u LED tehnologiji. Zahvaljujući klimatizovanom putničkom prostoru, pristupom bežičnom internetu i USB portovima u blizini čekaonica, svaki dobrovoljac će moći da donira krv u komfornom okruženju.

solaris_urbino8.9le_electric_donacija_krvi_2

Električni autobus je projektovan i napravljen na način koji omogućava nesmetanu kampanju doniranja krvi bez smetnji u gradskim centrima, šoping molovima, sportskim dvoranama, tj. mestima gde se konvencionalna vozila sa normalnim motorima na sagorevanje ne mogu koristiti za davanje krvi. Uz električni pogon od 160 kW i baterije sa kapacitetom od 160 kWh, autobus osigurava potpuno funkcionalan pogon bez obzira na zagrevanje ili klimatizaciju, kao i kada svi uređaji u vozilu rade.

solaris_urbino8.9le_electric_donacija_krvi_3

Dužine manje od devet metara, Solaris Urbino electric napravljen u Bolehovu zadovoljava sve standarde i propise koji važe u centrima za doniranje krvi, ali takođe omogućava daljinski prenos podataka u računarski sistem Banke Krvi. Tu su između ostalog upravo karakteristike koje su ubedile žiri da nagrade proizvođače vozila nagradom za Međunarodne izume i inovacije INTARG 2018. Proizvođači su takođe konkurisali dizajnom elektro-ambulante za donaciju krvi sa Patentnom kancelarijom i zahtev se trenutno razmatra.

Saradnja između firme Solaris i Regionalnog Centra za Donaciju Krvi i Hemoterapiju u Katovicama započela je davno i traje više od dvadeset godina. Prvo vozilo za posebnu namenu napravljeno u Bolehovu, mobilna stanica za sakupljanje krvi bazirana na putničkom autobusu, izašla je iz fabrike 1996. godine.

Descargar musica