UniTransModel planira vaše putovanje

UniTransModel planira vaše putovanje

Danas su u Novom Sadu predstavljeni rezultati IPA projekta prekogranične saradnje JGSP „Novi Sad“ i Univerziteta u Segedinu kojim se putnicima iz Vojvodine i mađarske pogranične regije Del Alfeld pruža jedinstveni sistem informisanja i planiranja putovanja.

UniTransModel je projekat koji predstavlja jedinstveni sistem informisanja putnika u korišćenju javnog prevoza unutrar mađarske pogranične regije i Vojvodine. Cilj projekta je da se napravi zajednički model informisanja javnog prevoza putnika, da se promovišu javni prevoz i ekološki standardi. Projekat se finansira od strane EU u iznosu od 278.000 evra i taj iznos se ravnomerno raspoređuje na oba partnera. JGSP „Novi Sad“ je u saradnji sa Univerzitetom u Segedinu krenuo u realizaciju ovog projekta koji se organizuje u okviru IPA projekta prekogranične saradnje. Projekat je počeo prošle godine u oktobru mesecu i završava se 31. januara 2015.

unitransmodel_lojovic unitransmodel_galambos

Na skupu održanom 4. decembra, na kojem je prisustvovao Autobusi.NET kao jedini medij iz branše, predstavljeni su načini kojim se došlo do realizacije projekta. Uvodnu reč su održali vođa projekta Milan Lojović ispred JGSP “Novi Sad”, kao i Dr Gabor Galamboš, vođa potprojekta mađarskog partnera. O prikupljanju i formiranju baze podataka za ovaj projekat su govorili Dr Slaven Tica i Predrag Živanović sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu. O kreiranju baze podataka u Mađarskoj je govorio Bertalan Puškaš. Mađarski partneri su predstavili i matematičke metode kojima se kreirao algoritam rada aplikacije, a potom su predstavljeni rezultati u vidu web stranice, kao i aplikacija za smart telefone.

unitransmodel_web

Milan Lojović, vođa projekta: “Evidentirali smo autobuski i železnički prevoz i „rent-a-bike“ lokacije i na taj način ponudili informaciju našim potencijalnim korisnicima da se na jednom mestu informišu o dostupnosti javnog prevoza unutar ovog dela Srbije i pograničnog dela Mađarske. Projekat se radi i prezentuje na web aplikaciji, kao i na aplikacijama za smart telefone, na tri jezika: srpskom, mađarskom i engleskom. Očekujemo da se ovaj model i kasnije razvija i da se proširi na celoj teritoriji i Srbije i Mađarske. U Srbiji trenutno ne postoji jedan ovakav sistem koji na jednom mestu nudi informacije po pitanju svih vidova prevoza,” dodao je Lojović.
(Tekst i foto Saša Conić)

Comments

  1. stesha says:

    Biće ovo super servis ako budu uspeli da blagovremeno ažuriraju bazu sa svim promenama polazaka, naročito u drumskom transportu putnika. Ako bi uspeli da prošire obim informacija o polascima iz cele Srbije i Mađarske, imali bismo Rome2Rio u malom…

    1. sugubinac says:

      Naravno, ovde je reč samo o legalnim polascima…

Descargar musica