FOTO & VIDEO: BMC autobusi isporučeni Novom Sadu

FOTO & VIDEO: BMC autobusi isporučeni Novom Sadu

Danas je u garažu JGSP „Novi Sad“ stiglo 29 novih autobusa na gas turskog proizvođača BMC kupljenih kreditom EBRD.

Tačno godinu dana nakon naše prvoaprilske šale oko novosadskih BMC autobusa, danas su, bez šale, isporučeni novi autobusi. Tada smo zbog vanrednog stanja čekali nekoliko meseci da nam se isporuči prvih 20 zglobnih autobusa.  Ti autobusi su stajali do juna u Beogradu u carinskom nadzoru. Novih 29 autobusa je stiglo danas, i to 24 solo autobusa tipa Procity 12 CNG i 5 zglobnih autobusa tipa  Procity 18 CNG. Ove autobuse je JGSP „Novi Sad“ kupilo kreditom Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) za 5,773 miliona evra nakon što je BMC pobedio na tenderu koji je takođe organizovala EBRD. Pored BMC, na tenderu su učestvovala još dva proizvođača iz Turske, i to turski ogranak proizvođača Mercedes-Benz i Otokar.

Ugovor o isporuci autobusa je potpisan 1. juna prošle godine. Prvi autobusi su u Srbiju počeli da pristižu već u januaru i tokom februara. Vozila su do sada bila parkirana u Mašinoprometu gde su obavljene ugradnje displeja i validatora, a čekalo se i na uplatu od strane EBRD kako bi se obavile carinske formalnosti i registracija vozila. Firma Mašinopromet u ovom poslu nije uvoznik, već je samo logistička podrška novosadskom gradskom saobraćajnom preduzeću koje je direktan uvoznik. U međuvremenu je naš portal bio na licu mesta i detaljno fotografisao pristigla vozila. Fotografije novih solo i zglobnih autobusa i detaljniji tehnički opis možete da vidite OVDE.

49 autobusa BMC u voznom parku JGSP „Novi Sad“

Nova 24 solo autobusa će dobiti garažne brojeve od #1061-1084, dok će 5 zglobnih autobusa dobiti brojeve #1085-1089. U svega godinu dana broj BMC autobusa u Novom Sadu se uvećao od nijednog na 49 primeraka pretekavši Mercedes-Benz sa 43 isporučena vozila. Kada je broj zglobnih autobusa u pitanju, BMC je sa 25 autobusa zauzeo prvo mesto u udelu aktivnog voznog parka.

 

Saša Conić, dipl.ing.
Urednik

(Foto Saša Conić, video Saša Conić, Uroš Matijević)

 

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica