VOLVO PRIPREMA ZGLOBNI HIBRIDNI AUTOBUS

Kapacitet novog autobusa je 154 putnika, više nego bilo koji hibridni autobus na tržištu. Od 2014. godine, Volvo nudi isključivo hibridne autobuse.

Volvo će sada pojačati svoju ponudu u proizvodnom programu novim zglobnim autobusom sa hibridnom tehnologijom. „Volvo 7900 Articulated Hybrid“ će imati do 30% manju potrošnju goriva nego model sa dizel motorom. Kapacitet novog zglobnog autobusa je 154 putnika, što je za 4 putnika više od prethodnog dizel modela i više od bilo kog drugog hibridnog autobusa na tržištu. U poređenju sa solo varijantom Volvo 7900 Hybrid, potrošnja goriva će se smanjiti za 15% po putniku u punom autobusu.

Volvo 7900 AH je opremljen novim 5-litarskim dizel motorom snage 240 KS. Zadovoljava Euro 6 standarde i imaće značajno smanjenu emisiju izduvnih gasova. Emisija azotnih oksida će se smanjiti za 87%, a čvrstih čestica do 50% u odnosu na Euro 5. Elektro motor ima maksimalnu snagu od 150 Kw. Autobus ima razvijen novi efikasni sistem grejanja i hlađenja. Zahvaljujući lokaciji namenjenoj baterijama blizu srednje osovine, masa ovog 18-metarskog autobusa je ravnomerno raspoređena, pa je moguće povećati broj putnika.

Kao i ostali hibridni autobusi iz Volvoa, model 7900 AH je paralelni hibrid, gde se elektro motor i dizel motor koriste zajedno ili nezavisno. Na stanicama autobus radi na struju nečujno i bez emisije štetnih gasova. Energija nastala prilikom kočenja se čuva u baterijama i kasnije koristi za pokretanje elektro motora. Ova tehnologija će smanjiti potrošnju goriva i uticaj na životnu sredinu do 30% u odnosu na dizel model. Od 2010. godine Volvo je prodao više od 1.000 hibridnih autobusa u 21 zemlji sa istim hibridnim pogonskim sklopovima.

Od 2014. godine, svi niskopodni autobusi iz Volvo programa za Evropu će biti isključivo hibridni. Program hibridnih autobusa čine niskopodni autobusi Volvo 7900 u solo i zglobnoj varijanti, kao i spratni model Volvo B5LH.

Foto: Volvo Buses

Descargar musica