Citaro Hybrid u listi premijera na sajmu Busworld

Citaro Hybrid u listi premijera na sajmu Busworld

Mercedes-Benz će na sajmu Busworld konačno predstaviti hibridnu verziju najprodavanijeg gradskog autobusa Citaro, a dogodine će uslediti i potpuno električni autobus. Međutim, drugačija filozofija izdvaja Citaro od ostalih hibridnih autobusa.

Kako tvrdi kompanija Daimler, hibridni pogon za Citaro je unikatan zbog toga što je prvi put u industriji dostupan hibridni pogon koji predstavlja dodatnu opremu, a ne posebno rešenje. Zbog toga, hibridni sistem je sada vrlo lako dostupan za sve nove Citaro autobuse, uključujući i one sa pogonom na gas. Ova izvedba hibridnog pogona može dovesti do uštede u potrošnji goriva od 8.5 procenata. Dakle, koja je to drugačija filozofija?

Unikat među hibridima po načinu rada. © Daimler

Unikat među hibridima po načinu rada. © Daimler

Ono što izdvaja Citaro od drugih autobusa jeste činjenica da je električni motor veoma mali i kao takav ne daje veliku snagu. Iako većina hibridnih autobusa povezuje mali motor, najčešće zapremine oko pet litara i snage oko 200 konjskih snaga, sa elektromotorom koji isporučuje tek nešto manju snagu i obrtni moment, što zahteva izmeštanje pojedinih komponenti na krov i redizajniranje vozila, Mercedesov autobus uparuje već viđen sedmolitarski motor OM936G, koji isporučuje 299 konjskih snaga, sa elektromotorom koji daje tek 19 konjskih snaga.

Mali elektromotor ne narušava ni eksterijer ni enterijer autobusa. © Daimler

Mali elektromotor ne narušava ni eksterijer ni enterijer autobusa. © Daimler

Elektromotor koji ima oblik diska je smešten tačno između motora i menjača. Svojim radom ne pomaže bešumno kretanje vozila iz mesta već dodaje snagu motoru onda kad je najviše potrebna. Osim pri kretanju iz mesta, elektromotor radi i kad je vozilo na leru, jer snabdeva vozilo strujom čime smanjuje rad a povećava efikasnost gasnog odnosno dizel motora. Ceo hibridni pogon dodaje samo 156 kilograma na masu praznog vozila. Energija se skladišti u dva modula na krovu, koji sadrže po šesnaest superkondenzatora. Za kapacitet od dva ampersata, za punjenje skladišta dovoljno je samo jedno usporavanje od 50 km/h do nule.

Superkondenzatori na krovu skladište 2 Ah energije. © Daimler

Superkondenzatori na krovu skladište 2 Ah energije. © Daimler

Kupci ovog vozila neće primetiti bitne razlike – visina vozila i vozački pult ostaju isti. Takođe, servisni intervali ostaju nepromenjeni u odnosu na prethodne Citaro autobuse. Hibridni pogon je dostupan samo za modele sa sedmolitarskim motorom. Vozila sa desetolitarskim OM470 nemaju mesta za ugradu hibridnog sistema što će, na primer, ostaviti model CapaCity oslonjenog isključivo na dizel pogon. Ukoliko je ugrađen OM936G ili M936G motor, Mercedes-Benz će po zahtevu ugraditi elektromotor i prateće komponente, bez obzira na dužinu vozila i na to da li je u pitanju niskopodni ili niskoulazni autobus. Citaro Hybrid će biti jedna od premijera na štandu Mercedesa na sajmu Busworld 2017.

Na putu za Busworld i spreman za primenu u većini Citaro autobusa. © Daimler

Na putu za Busworld i spreman za primenu u većini Citaro autobusa. © Daimler

Kao i u prethodnim godinama, Autobusi.NET će vas izveštavati sa najvećeg evropskog sajma autobusa. Ukoliko ste zainteresovani da podržite naše medijsko pokrivanje, slobodno nas kontaktirajte.

One comment

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica