EBRD finansira kupovinu 30 CNG autobusa za Novi Sad

EBRD finansira kupovinu 30 CNG autobusa za Novi Sad

EBRD je izdao saopštenje za javnost da je u okviru programa „Zeleni gradovi“ odobrio zajam u iznosu od 7 miliona evra za kupovinu 25 solo i 5 zglobnih autobusa na prirodni komprimovani gas (CNG) za JGSP „Novi Sad“. Ugovor o isporuci autobusa će biti potpisan krajem januara kada EBRD donese odluku o pobedniku tendera koji je zatvoren 20. decembra 2019. godine.

Pomažući Novom Sadu da se izbori sa ekološkim izazovima, EBRD finansira unapređenje javnog gradskog prevoza u Novom Sadu prvim projektom u okviru programa „Zeleni gradovi“. Ugovor o zajmu od 7 miliona evra, koji je potpisan između EBRD-a i Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća Novi Sad, omogući će kompaniji kupovinu novih autobusa sa pogonom na komprimovani prirodni gas, koji u poređenju sa dizel autobusima imaju značajno manju emisiju štetnih produkta sagorevanja.

Mercedes_Conecto_NGT_JGSP_24

Žužana Hargitai, regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan, rekla je: „Drago nam je što intenziviramo saradnju sa Novim Sadom sa prvim projektom potpisanim u okviru programa „Zeleni gradovi“. Novi autobusi doprineće da se smanji zagađenje vazduha, a istovremeno će pružiti kvalitetniji prevoz Novosađanima. Nastavićemo da podržavamo grad u naporima da kreira bolje okruženje i kvalitet usluga za građane Novog Sada.“

Ovaj projekat deo je šireg programa obnavljanja autobuskog voznog parka, koje je gradsko preduzeće započelo početkom ove godine. Autobusi na komprimovani gas čiju kupovinu finansira EBRD biće u upotrebi od 2020. godine i doprineće da se poboljša kvalitet, pouzdanost i atraktivnost javnog gradskog prevoza.

Novi autobusi zameniće deo stare flote dizel-autobusa i saobraćaće na najprometnijim gradskim autobuskim linijama, smanjujući na taj način emisiju CO2 za najmanje 70 posto. Novi autobusi takođe će biti opremljeni pristupom i mestom za smeštaj invalidskih kolica.

UaV0z2

Mercedes_Conecto_NGT_JGSP_11

Novi Sad pridružio se programu „Zeleni gradovi“ EBRD-a koji pomaže gradovima da definišu viziju održivog razvoja i strateška ulaganja neophodna za rešavanje prioritetnih ekoloških problema. Novi Sad će izraditi Akcioni plan za zelene gradove, koji će identifikovati i definisati koji ekološki izazovi u gradu zahtevaju prioritetno rešavanje.

Novi Sad je pored Beograda drugi grad u Srbiji koji se pridružio mreži EBRD-ovih Zelenih gradova. Banka takođe sarađuje sa gradom na projektu poboljšanja energetske efikasnosti hale SPENS i nastoji da dodatno podrži grad ulaganjima u zelene projekte.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je uložila više od 5 milijardi evra u 250 projekata u zemlji. EBRD podržava razvoj privatnog sektora i prelazak na zelenu ekonomiju, kao i ulaganje u infrastrukturu da bi se poboljšala povezanost u regionu Zapadnog Balkana.

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica