Hibridni Volvo za Baden-Baden

Hibridni Volvo za Baden-Baden

Nemački prevoznik BBL iz Baden-Badena je preuzeo dva nova hibridna autobusa Volvo 7900 Hybrid.

Nemački prevoznik BBL (Verkehrsbetriebe der Stadtwerke Baden-Baden) preuzeo je pre nekoliko dana dva nova hibridna autobusa tipa Volvo 7900 Hybrid. Novi autobusi zadovoljavaju Euro 6 ekološke standarde, a za pogon kombinuju dizel i električnu struju. Grad Baden-Baden prvi put koristi hibridna vozila u gradskom prevozu. Na trgu Augusta u centru Baden-Badena je održana ceremonija primopredaje na kojoj su prisustvovali predstavnici nemačke filijale kompanije Volvo Buses, rukovodstvo javnog prevoza i gradonačelnik Baden-Badena.

Niskopodni solo autobusi dužine 12 metara za Baden-Baden imaju dvoja vrata i nude prostor za 79 putnika (36 sedenja i 43 stajanja). Vozila su atraktivno ofarbana u dva tona zelene boje, što je prepoznatljiva kolor šema preduzeća BBL. Nova vozila će biti uključena u redovan saobraćaj na gradskoj liniji 205. Enterijer autobusa je u svetlo sivoj boji sa detaljima u zelenoj boji mente. Vozila su klimatizovana, opremljena su monitorima i zvučnicima za najavu stanica. Vozač na raspolaganju ima udobono vazdušno ogibljeno sedište sa grejačima, poseban klima uređaj za vozačku kabinu, VDV instrument tablu, CD radio i „Kienzle“ sistem za skladištenje podataka u slučaju sudara. Autobus može da se spusti za oko 70 mm i time olakša ulazak i izlazak putnika. Dodatno olakšanje korisnicima kolica predstavlja i rampa za invalide.

volvo7900h_bbl1

Autobusi Volvo 7900 Hybrid su opremljeni paralelenim hibridnim pogonom. Njihov polazak sa stajališta je gladak, bez izduvnih gasova i gotovo nečujan, jer je tada autobus u električnom režimu rada. Grad Baden-Baden podržava ekološku inicijativu da se do 2020. godine smanje emisije ugljen-dioksida za 37%.

Novi hibridni autobusi su opremljeni vertikalnim dizel motorom D5K240, snage 177 kW (240 KS), koji je ukombinovan sa elektromotorom snage 120 kW. On radi kao generator tokom kretanja autobusa, a takođe se prikuplja energija prilikom kočenja i sve to zajedno dopunjuje baterije. Prilikom kočenja se elektromotor ponaša kao retarder. Brzine se menjaju pomoću automatizovanog menjača Volvo I-SAM (Integrated Starter Alternator Motor) sa 12 stepeni prenosa.

Kada vozilo stoji i kada je brzina kretanja manja od 17-22 km/h, dizel motor se isključuje. Kada nivo baterije spadne na 75%, dizel motor se ponovo uključuje i dopunjava bateriju. U gradskim uslovima saobraćaja, prednosti hibrida dolaze u potpunosti do izražaja: česta kočenja i pokretanja sa stanica i na semaforima obezbeđuju dovoljno energije za skladištenje u baterijama.

volvo7900h_bbl2

“Stadtwerke Baden-Baden” je javno preduzeće koje snabdeva grad električnom energijom, gasom, vodom i grejanjem, upravlja gradskim banjama, telekomunikacionim uslugama i radom uspinjače na lokalnoj planini “Merkur”. Prevoznik BBL je ogranak gradskog preduzeća “Stadtwerke Baden-Baden” i član je transportnog udruženja iz Karlsruea. Sa ukupno 134 zaposlena radnika, održavaju prevoz u Baden-Badenu i okolini. Vozni park se sastoji od 17 zglobnih i 26 solo autobusa u različitim dužinama koji godišnje prevale oko 2,4 miliona kilometara (46 miliona putnika-kilometara). Ukupno 12 različitih linija ukupne dužine 138 kilometara, 196 autobuskih stanica i 361 stajališta koristi 9,3 miliona putnika godišnje. Gusto razmeštene linije i polasci u određenom vremenskom taktu predstavljaju pouzdanu, brzu i sigurnu alternativu putničkom automobilu. Čak 95% putnika stiže do svoje destinacije bez presedanja.

(Foto: Volvo Buses)

Descargar musica