I SUBOTICA UVODI ELEKTRONSKI SISTEM NAPLATE KARATA

Od jeseni jeftiniji gradski prevoz u Subotici uz elektronski sistem naplate karata, “SuBus”

Elektronska naplata karata u subotičkom javnom prevozu postepeno će startovati na jesen, a uskoro se očekuje konačna odluka lokalne samouprave po pitanju predloženih rešenja javnog preduzeća Suboticatrans. Sistem “SuBus”, kako će se zvati, podrazumevaće plaćanje gradskog prevoza kroz kupovinu i korišćenje elektronskih priprejd kartica. Prema predlogu, korišćenjem elektronskih kartica, cena vožnje u gradskom prevozu koštaće 55 dinara, umesto dosadašnjih 60, dok će klasične papirne karte biti znatno skuplje, kako bi se istisnule iz upotrebe.

Elektronski sistem za naplatu karata i praćenje saobraćaja u realnom vremenu “SuBus” podrazumevaće plaćanje gradskog prevoza kroz kupovinu i korišćenje elektronskih priprejd kartica. Postojaće personalizovane kartice, namenjene đacima, radnicima, penzionerima i ostalim povlašćenim kategorijama. Dopunjavaće se jednom mesečno i omogućavaće neograničen broj putovanja na jednoj liniji. Nepresonalizovane kartice koristiće se kao elektronski novčanik. Mogu se dopunjavati neograničenim iznosima, a plaćanje se vrši očitavanjem kartice na validatorima prilikom ulaska i izlaska iz autobusa. Sve kartice moći će da se kupe i dopunjuju na prodajnim mestima Suboticatransa.

Kada ovaj sistem bude u punoj primeni, u svakom autobusu će se nalaziti validatori, odnosno uređaji koji će registrovati ulazak ili izlazak putnika iz vozila tako što će putnik provlačiti karticu ispred validatora prilikom ulaska i izlaska iz vozila. Korišćenjem elektronskih kartica, cena vožnje u gradskom prevozu će koštati, prema predlogu, 55 dinara, umesto dosadašnjih 60, dok će klasične papirne karte biti znatno skuplje, kako bi se istisnule iz upotrebe.

Osim dela koji se odnosi na putnike, uvođenje ovog sistema donosi promene u samom preduzeću, tako što će u realnom vremenu moći da vide koja je linija u kojoj meri opterećena, odnosno da li broj putnika nalaže uvođenje većih ili manjih autobusa od trenutnog, što sve treba da dovede do većeg komfora putnika.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić ocenjuje da, iako raspolaže sa mnogo manje sredstava nego prevoznici u regionu ili u Srbiji, Suboticatrans među prvima u zemlji, posle Beograda uvodi sistem elektronske naplate karata u javnom prevozu i time povećati komfor u saobraćaju. On ne očekuje velike promene u smislu navika Subotičana jer postoji decenijama građena kultura korišćenja gradskog prevoza, odnosno da u Subotici neće biti problema kao u Beogradu prilikom navikavanja na novi sistem.

Izvor: Subotica.com

Foto: Autobusi.NET

Descargar musica