Isporučen prvi novi Ikarbus za Suboticu

Isporučen prvi novi Ikarbus za Suboticu

Javno preduzeće “Suboticatrans” je danas preuzelo ključeve svog novog Ikarbusa IK-218N, prvog novog autobusa u voznom parku u poslednjih pet godina.

Danas isporučeni autobus je prvi od tri nova vozila zemunskog proizvođača koji će obogatiti subotički vozni park. U nabavci, koja je sprovedena tokom aprila tekuće godine, od tri ponude izabrana je domaća fabrika za sva tri autobusa. Odbijene ponude na ovom tenderu predale su beogradske firme Yu Auto d.o.o., na čijem sajtu se kao partner pominje kineski Zhong Tong, a konkurenciju je zaokružila firma West Balkan Machinery, uvoznik i ovlašćeni distributer čeških autobusa SOR.

Ikarbusova ponuda jedina ispravna na tenderu. © Ikarbus

Ikarbusova ponuda jedina ispravna na tenderu. © Ikarbus

Put Subotice je prvi krenuo Ikarbus IK-218N na samonosećoj šasiji. Ovaj osamnaestometarski zglobni autobus je niskopodan celom dužinom i prima ukupno 155 putnika, uključujući i jednog hendikepiranog, za kog je ulaz omogućen preko mehaničke rampe na drugim vratima. Ukupno 43 anti-vandal sedišta je ugrađeno u autobus koji prati istu specifikaciju kao i novosadski autobusi, isporučeni tokom leta 2016. godine. Dakle, pogon vrši desetolitarski MAN D2066 LOH37 motor i isporučuje 320 konjskih snaga i 1600 njutnmetara obrtnog momenta, pritom ispunjavajući EEV normu izduvnih gasova. Prenos snage na osovine vrši četvorobrzinski Voith DIWA.5 menjač sa integrisanim retarderom, za kog postoji i ručna komanda na stubu upravljača.

Crvene šipke i plava sedišta krase enterijer. © Edin Šehović

Crvene šipke i plava sedišta krase enterijer. © Ikarbus

Sledeći na redu za isporuku će biti solo autobus na MAN A22 šasiji, sa oznakom IK-112M, i biće u istoj kolor šemi kao i zglobni. Po potpisanom ugovoru, rok za isporuku trećeg autobusa, međugradskog na MAN šasiji, biće početkom 2018. godine, a on će biti u potpuno beloj boji. Inače, prethodna isporuka novih autobusa za ovaj grad bila je isporuka deset Iveco Daily minibusa za gradski i prigradski prevoz, marta 2012. godine.

Comments

  1. […] javnom preduzeću “Suboticatrans” pre tri nedelje, o čemu je Autobusi.NET ekskluzivno pisao, danas ka severu Vojvodine kreće još jedan gradski autobus u novoj svetlo plavoj kolor šemi. […]

Descargar musica