IRISBUS CITELIS CNG ZA JGSP „NOVI SAD“

Ovih dana na ulice Novog Sada izlazi 5 novih autobusa na gas proizvođača Iveco Irisbus.

Niskopodni Citelis svoj prvi nastup u Srbiji ima u Novom Sadu. Naime, na javnom tenderu u maju ove godine, posao za isporuku 5 niskopodnih solo autobusa na gas je dobilo preduzeće Autobus d.o.o. sa modelom Iveco Irisbus Citelis 12M CNG. Ugovorena cena autobusa je 218.000 evra po komadu. Prvi Citelis je u JGSP „Novi Sad“ stigao početkom oktobra, a ostala četiri su pristigla dve nedelje kasnije. Vozila su u međuvremenu registrovana, ekipe vozača i mehaničara su prošle neophodnu obuku i u toku su poslednje pripreme za puštanje vozila u saobraćaj.

Moglo bi se reći da je JGSP „Novi Sad“ pionir u korišćenju autobusa na prirodni komprimovani gas (CNG) na Balkanu. U januaru 2006. godine je stigao prvi autobus na gas, Ikarbus IK-103 CNG. To je serijski srednjepodni autobus, s tim što je umesto dizel motora imao ugrađen gasni motor Raba G10, sa svom pratećom opremom i bocama na krovu. Dok u okviru preduzeća nije bila napravljena moderna brza punionica gasa, nisu bili nabavljani ni novi autobusi na gas. Doduše, dva modela gasnih autobusa, srednjepodni Liaz i niskopodni MAZ, su bili na tronedeljnim probama u eksploataciji. U julu prošle godine je svečano puštena nova punionica gasa u pogon i predstavljeni su novi autobusi na gas, šest 12-metarskih niskopodnih Solaris Urbino 12 CNG i pet niskopodnih midibusa tipa Irisbus Kapena 65C14G.

Iveco Irisbus Citelis 12M CNG je praktično šesti tip gasog autobusa koji je ušao na kapiju JGSP „Novi Sad“. Interesantno je to da ima potpuno isti motor kao u Solarisu, a to je Iveco Cursor 8 snage 290 KS. Autobus je dugačak 12 metara, visok je 3,3 metra, međuosovnisko rastojanje mu je 6,12 metara, ima 26 mesta za sedenje i još 69 mesta za stajanje. Vozila su opremljena „stop“ signalima kojim putnici daju do znanja vozaču da žele da izađu na sledećoj stanici i LED displejima za označavanje broja i naziva linije. Srednja vrata su opremljena preklopnom rampom za invalide, a iza vozačke kabine se nalaze branici koji propuštaju putnike samo u jednom smeru – ka sredini vozila. Za grejanje unutrašnjosti autobusa su zaduženi grejači montirani ispod sedišta, za provetravanje klizni šiberi na prozorima, a za rashlađivanje će se korisiti klima uređaj ugrađen na krovu, ispred boca za gas.

Pogledajte ekskluzivne fotografije koje je za vas uradio Autobusi.NET.

One comment

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica