Novi Sad odabrao – Mercedes-Benz ponovo u gradu!

Novi Sad odabrao – Mercedes-Benz ponovo u gradu!

Uvertira za veliku obnovu voznog parka novosadskog javnog prevoza je realizovana u formi tendera za trinaest solo autobusa sa pogonom na komprimovani prirodni gas. Na ovoj javnoj nabavci, od četiri ponuđača, kao pobednik je proglašen beogradski Star Import d.o.o., generalni distributer Mercedes-Benz vozila za Srbiju.

 Nakon potpisivanja ugovora, uz obećanih 175 dana do isporuke, Novosađane će ponovo prevoziti autobusi sa trokrakom zvezdom. Poslednja isporuka Mercedes-Benz autobusa za JGSP „Novi Sad“ je bila 1971. godine, kada je kupljeno pet turističkih autobusa tipa O 302 D za potrebe turist-biroa ovog preduzeća. Poslednja nabavka gradskih autobusa iz ove fabrike je bila davne 1960. godine. Ipak, poslednji Mercedes-Benz motori su vozili Novosađane i s početka 21. veka, kada je francuski Nant donirao deset autobusa Heuliez GX44, baziranih na Mercedes-Benz O305 platformi.

Mercedes-Benz Conecto NGT u bojama JGSP "Novi Sad". Fotomontaža: Slobodan Kostić

Mercedes-Benz Conecto NGT u bojama JGSP „Novi Sad“. Fotomontaža: Slobodan Kostić

Sa ponuđenom cenom od 187.500 evra, Star Import je iznenadio konkurenciju i stručnu javnost. S obzirom da je u pitanju autobus sa pogonom na CNG i da je javnom nabavkom definisan nešto viši nivo opreme, ovakva cena je izuzetno niska, pogotovo za ime koje Mercedes-Benz nosi. Ipak, od četiri primljene ponude, samo je ponuda Star Importa bila validna pa je stoga i odabrana bez konkurencije. Do kraja ove nedelje ističe žalbeni rok, nakon čega će se pristupiti potpisivanju ugovora. Isporuka ovih autobusa će biti sukcesivna, i trajaće od 150 do 175 dana od potpisivanja ugovora. S tim na umu, Novosađani svoje Mercedese mogu očekivati u novembru ove godine.

U tenderskoj dokumentaciji za nabavku ovih vozila, primetilo se da je JGSP „Novi Sad“ napravilo iskorak na polju putničkog komfora. Od proizvođača se, već standardno, zahteva ugradnja klima-uređaja, mehaničke rampe za hendikepirana lica i narandžastih displeja za ispis linije i smera. Međutim, novina u tenderskim zahtevima je ugradnja WiFi rutera i video nadzora, slično nabavkama novih vozila u Beogradu. Vozila moraju da imaju minimum 28 lako tapaciranih sedišta koja su otporna na vatru i lomljenje. Osim toga, novosadski javni prevoznik zahteva i obuku vozača za ekonomičnu i komfornu eksploataciju.

Citaro NGT daleko skuplji od ponuđene cene. © Aleksa Kostić

Citaro NGT daleko skuplji od ponuđene cene. © Slobodan Kostić

S obzirom na to da perjanica Mercedes-Benz Citaro NGT ima daleko višu cenu od ponuđene, Novosađani od Mercedesa očekuju istočnoevropski model Conecto NGT. Ovaj gradski autobus, čiji koreni vuku iz Turske, redizajniran je pre dve godine sa osvrtom na jeftiniju zamenu delova i lakše održavanje. Prednjom maskom, osim trokrake zvezde, dominiraju tri okrugla fara u vertikalnoj postavi, dok su dnevna svetla postavljena u prednjem braniku. Na zahtev JGSP „Novi Sad“, okrugli prednji farovi će biti u LED tehnologiji, što će olakšati noćni rad vozačima ovog preduzeća.

Vozačka kabina Conecto NGT autobusa je slična sa Citaro vozilima poslednje generacije. Ona počiva na VDO standardu, sa blagim izmenama u obliku instrument table i samom izgledu tastera. Upravljanje centralnim informacionim displejem, koji je u više boja, obezbeđeno je uz pomoć tastera na samom volanu. Kao što Citaro poseduje bočna stakla na A-stubovima prednje stene, tako i Conecto na isti način ima povećanu preglednost. Putnički prostor je organizovan kao i kod drugih gradskih autobusa, s tim što Conecto ima srednja vrata bliža zadnjoj osovini, slično kao i Solarisov Urbino.

Nove novosadske autobuse će pogoniti Mercedes-Benz M 936 G motor zapremine 7.7 litara, koji isporučuje najviše 302 konjske snage i ima maksimalni obrtni moment od 1200 njutnmetara. Snagu od gasnog motora će prenositi Voith DIWA 6 četvorostepeni automatski menjač. Tenderskim postupkom je zahtevana ugradnja rezervoara za CNG na krovu, čija je minimalna zapremina 1200 litara. Takođe, JGSP „Novi Sad“ je zahtevalo minimalnu autonomiju od 400 kilometara sa jednim punjenjem. Autobus Conecto NGT ima boce smeštene na prednjoj polovini krova, i njihov kapacitet iznosi 1290 litara.

Irisbus Citelis 12 M CNG iz 2012. godine © Saša Conić

Uskoro bi više od polovine voznog parka moglo biti sa pogonom na CNG. © Saša Conić

Osim pobedničke ponude, i novosadska firma Autobus d.o.o. koja zastupa IVECO je ponudila autobuse, najverovatnije tipa Urbanway CNG, po ceni od 228 hiljada evra. Njihova ponuda je odbijena zbog cene koja premašuje procenjenu vrednost javne nabavke. Ovaj uvoznik je već isporučivao vozila Novom Sadu 2011. i 2012. godine. Tada su, za potrebe novosadskog javnog prevoznika, nabavljeni autobusi Kapena Urby 65 CNG, Irisbus Crossway 12 LE i Irisbus Citelis 12M CNG. Osim tih nabavki, Autobus d.o.o. je u zajedničkom nastupu sa novosadskim Feniksbusom pobedio na tenderu za osam midibusa, takođe sa pogonom na CNG. I Solaris Urbino 12 CNG iz voznog parka JGSP „Novi Sad“ su sa IVECO motorima, pa će isporuka Mercedesa označiti i probijanje monopola IVECO/FPT kada je reč o gasnom pogonu. Poređenja radi, cena gasnog Solarisovog Urbina je bila nešto viša od 250 hiljada evra, dok su Irisbusovi Citelisi plaćeni 218 hiljada evra po vozilu.

Iako je Star Import ponudio nisku cenu, njihovo učešće na tenderu nije bilo sa najnižom cenom. Ta „titula“ je pripala kragujevačkom Vulović Transportu, koji je ponudio model MAZ 203.988 sa jediničnom cenom od 167 hiljada evra. Ipak, njihova ponuda je odbijena zbog neadekvatnog ZF Ecolife menjača, kao i zbog prekoračenja maksimalne dozvoljene visine. Naime, ovaj autobus je visok 3.400 milimetara, te je za samo deset milimetara viši od maksimalne propisane visine u krugu preduzeća. Maksimalna visina, koja je definisana uslovima javne nabavke, takođe je ogradila sve turske proizvođače od učestvovanja na ovom tenderu.

Četvrti učesnik na tenderu je bio beogradski MPN Promet, ali je njihova ponuda odbijena zbog nejasne tehničke dokumentacije. Naime, njihova ponuda za BMC Procity 12 CNG turske proizvodnje nije bila dovoljno precizna. U objašnjenju Odluke o dodeli ugovora, JGSP „Novi Sad“ je navelo da opis ovog vozila nije jednoznačan i jasan, odnosno da je uvoznik poslao tehnički opis gde se navodi deset različitih motora (i dizel i CNG), dva tipa automatskog menjača, kao i da su osnovne dimenzije vozila date u intervalima. Ipak, i Procity 12 CNG je previsok za servisne hale ovog prevoznika, pa bi zbog toga svakako bio odbijen. Ponuđena cena turskog autobusa je iznosila 179.900 evra na dan prijema ponude.

Neprecizna tehnička dokumentacija izbacila BMC iz učešća. © Stefan Nikolić

Neprecizna tehnička dokumentacija izbacila BMC iz konkurencije. © Stefan Nikolić

Veliki pomak za Novi Sad je što konačno ima više od jedne ponude na tenderu za nabavku novih vozila. Ovakvo interesovanje ne čudi zato što je novosadski gradonačelnik najavio nabavku ukupno stotinu gradskih autobusa sa pogonom na CNG tokom ove i naredne godine. Prema tome, nabavka trinaest solo vozila se smatra samo uvertirom, a JGSP „Novi Sad“ je već postavilo prethodno obaveštenje za nabavku još trideset solo i dvadeset zglobnih autobusa. Javna nabavka za ovih pedeset autobusa bi trebalo da bude raspisana početkom leta, kada se očekuje priliv sredstava od rebalansa gradskog budžeta. Prema tome, ovako povoljna ponuda Mercedes-Benz vozila nije nimalno naivna i moglo bi se zaključiti da je to takođe uvertira za novu eru novosadskog javnog prevoza.

Slobodan Kostić

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica