Novi Sad kupuje 13 autobusa na gas

Novi Sad kupuje 13 autobusa na gas

Objavljenom javnom nabavkom za 13 solo autobusa na CNG počela prva faza nabavke 100 gasnih autobusa za JGSP „Novi Sad“.

Dok čekamo rezultate javne nabavke za osam midibusa na gas objavljene prošlog meseca, JGSP „Novi Sad“ je objavilo i sledeću javnu nabavku. Radi se o nabavci 13 solo autobusa sa pogonom na komprimovani prirodni gas (CNG) i predstavlja samo deo planiranih nabavki za ovu godinu. Naime, ona dolazi ubrzo nakon što je Grad Novi Sad najavio da će u ovoj i sledećoj godini nabaviti ukupno 100 novih solo i zglobnih autobusa sa pogonom na gas i to 50 u ovoj, a 50 u sledećoj godini. U istom danu kada je raspisana javna nabavka za ovih 13 vozila, objavljeno je i prethodno obaveštenje o nameri sprovođenja javne nabavke za još 20 zglobnih i 17 solo autobusa na gas za jun ove godine.

Solaris Urbino 12 CNG iz 2011. godine © Saša Conić

Solaris Urbino 12 CNG iz 2011. godine © Saša Conić

Kakvi su tehnički zahtevi za novim autobusima? Ako pogledamo u konkursnu dokumentaciju, prva interesantna stvar je da se dozvoljava dužina solo autobusa između 11,8 i 13,5 metara, što je novost za Novi Sad. S obzirom da nije specificiran broj osovina na solo autobusu, moguće je da konkurišu i solo vozila sa tri osovine. Tražena maksimalna visina vozila iznosi 3,39 metara, dok je širina između 2,50 i 2,55 metara. Prostor za putnike mora biti niskopodan celom dužinom kod svih troja vrata i na prostorima za stajanje. Vozilo mora da ima kapacitet od minimum 90 putnika, od kojih pored vozača ima mesta za sedenje 28 putnika, kao i jedno mesto za smeštaj kolica za osobe sa posebnim potrebama. Od tog broja, traže se dva jednoiposeda za majke sa decom. Standardno, autobus mora da poseduje klima uređaj i spoljašnje displeje za linije, a novost je da se traži ugrađeni sistem za bežični internet, kao i sistem za video nadzor unutar i van autobusa. Ostali zahtevi za opremanjem vozila su slični onima koji se inače zahtevaju za Novi Sad, kao što je lakiranje vozila u plavo-krem kombinaciju.

Irisbus Citelis 12 M CNG iz 2012. godine © Saša Conić

Irisbus Citelis 12 M CNG iz 2012. godine © Saša Conić

Ono što je posebno za vozila na CNG je to da se ne dozvoljavaju motori na dualni pogon ( i dizel i gas), već isključivo na gas. Njihova snaga mora biti minimalno 200 kW (272 KS), a tankovi za gas smešteni na krovu moraju imati minimalnu vodenu zapreminu od 1.200 litara i takav kapacitet da autobusu obezbede autonomiju kretanja od 400 km.

Prvu seriju od 13 gasnih autobusa bismo mogli da očekujemo u Novom Sadu oko Nove godine, s obzirom da rok isporuke ne može biti duži od 180 dana od zaključenja ugovora. U toj seriji će se naći i jubilarni garažni broj #1000, jer će novi autobusi biti označeni brojevima od #998 do #1010. JGSP „Novi Sad“ u svom voznom parku ima ukupno 16 autobusa na CNG: 6 autobusa Solaris Urbino 12 CNG i 5 minibusa Iveco Kapena 65C Urby CNG kupljenih 2011. godine i 5 autobusa Irisbus Citelis 12M CNG kupljeniih 2012. godine. Svih 16 autobusa na CNG u Novom Sadu pokreću Iveco motori.

Javna nabavka za 13 gasnih autgobusa je međunarodnog karaktera, pa je poziv za davanje ponuda objavljen i na engleskom jeziku.

Saša Conić

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica