IRIZAR U PROJEKTU ČISTIH AUTOBUSA

Španski karoserista Irizar takođe učestvuje u projektu ZeEUS, koji promoviše autobuse sa nultom emisijom izduvnih gasova.

Irizar ZeEUS TMB BarcelonaŠpanski karoserista Irizar učestvuje na projektu ZeEUS, koji promoviše upotrebu autobuskih sistema sa nultom emisijom izduvnih gasova. Projekat je krajem januara predstavljen u Briselu. Cilj ovog inovativnog projekta je da se razviju električna vozila visokog kapaciteta i propratna infrastruktura za dopunjavanje električnom energijom i da se takvo poptuno električno rešenje implementira u evropske gradove. Irizar isporučuje dva električna autobusa za prevoznika TMB iz Barselone, kao deo ZeEUS projekta.

Vozila imaju nominalnu snagu od 180 kW i obrtni momenat od 1.500 Nm, a mogu da dostignu maksimalnu snagu od 230 kW i obrtni momenat od 3.100 Nm. Kapacitet energije u vozilu je 376 kWh za procenjenu autonomiju od 200-250 km, što zavisi od ciklusa vožnje i vremenskih uslova. Autobusi će biti opremljeni inovativnom tehnologijom kao što su sistem pre-aklimatizacije i Eco Assist. Sistem pre-aklimatizacije omogućava vozilu da krene iz depoa sa optimalnom temperaturom, na taj način štedeći energiju. Sistem Eco Assist pomaže vozaču u realnom vremenu da maksimalno uštedi energiju vozila i da time poveća njegovu autonomiju kretanja. Sistem prikuplja na jednom mestu sve informacije o potrošnji, trasi i vozaču.

Foto: Irizar

Descargar musica