MAN Lion’s City GL CNG – Autobus godine 2015.

MAN Lion’s City GL CNG – Autobus godine 2015.

Stručni novinari su na ovogodišnjem “Bus Euro Testu” odlučili da laskavu titulu “Bus of the Year 2015” dodele zglobnom autobusu na gas iz kuće MAN.

Čist, moćan i ekonomičan: ovo su sve karakteristike autobusa MAN Lion’s City GL CNG koji je oduševio stručne novinare iz svih krajeva Evrope na ovogodišnjem “Bus Euro Testu”. Zglobni autobus dužine 18,75 m na prirodni komprimovani gas je prokrstario pored konkurencije u punom gasu ka osvajanju titule “Bus of the Year 2015”. Trofej će zvanično biti dodeljen u septembru na Sajmu komercijalnih vozila IAA 2014 u Hanoveru.

man_lions_city_gl_cng_2

Gasni Euro 6 motor u autobusu MAN Lion’s City GL CNG nudi ekološki kompatibilan javni prevoz sa veoma niskom stopom zagađenja. Kada se napuni biogasom ili zemnim gasom, zglobni autobus postaje gotovo ugljenično neutralan, sa emisijama gasova koje se mogu porediti samo sa električnim vozilima. Čak i bez korišćenja biogasa, emisije ugljen dioksida su za oko 17% manje u odnosu na dizel vozila.

man_lions_city_gl_cng_1

Pored toga što je održiv izvor goriva, prirodni gas je veoma ekonomično rešenje. Zahvaljujući značajno umanjenim troškovima goriva, nakon 10 godina eksploatacije jedan MAN Lion’s City GL CNG uštedi oko 15% na troškovima eksploatacije u poređenju sa dizel autobusom sličnih karakteristika.

Pozicija MAN-a, kao vodećeg na tržištu u ovom sektoru, je potpomognuta decenijama iskustva sa autobusima na prirodni gas. Radeći u partnerstvu sa kompanijom “erdgas mobil GmbH”, MAN je napravio velike iskorake u podizanju broja gasnih autobusa u eksploataciji, kao i obezbeđenju kontinuiranog razvoja infrastrukture za snabdevanje vozila gasom.

man_lions_city_gl_cng_3

Lion’s City GL CNG je namenjen gradskim linijama sa velikim brojem putnika. Autobus dužine 18,75 m može da primi 142 putnika i jedini je autobus na tržištu sa pet širokih dvokrilnih vrata. Ovakve inovacije obezbeđuju optimalni protok putnika i smanjuju vreme stajanja na stajalištima. Vozilo je opremljeno i sa tri preklopna sedišta, koja može da kontroliše vozač, što znači više mesta za stajanje u slučaju naleta većeg broja putnika. Poništavači karata mogu da skeniraju elektronske karte kupljene smartfonima, a putnici u autobusu imaju na raspolaganju i Wi-Fi.

Enterijer autobusa je odrađen od materijala vrhunskog kvaliteta, a osvetljenje je zaista inovativno: prozirna harmonika, stakleni krovni otvori i LED svetleće trake u kombinaciji daju enterijeru vedru atmosferu. LED tehnologija se koristi i na spoljašnjem osvetljenju vozila, što dodatno doprinosi uštedi energije.
(Foto: MAN Truck & Bus, Saša Conić – Autobusi.NET)

Descargar musica