Novi MAN zglobni autobusi za Minhen

Novi MAN zglobni autobusi za Minhen

Minhenski prevoznik MVG je u Olimpijskom parku predstavio 18 novih zglobnih autobusa tipa MAN Lion’s City G koji danas kreću u saobraćaj.

Autobuski vozni park minhenskog prevoznika MVG (Münchner Verkehrsgesellschaft) se ponovo proširuje i modernizuje. U ponedeljak 28. aprila 2014. je pušteno u saobraćaj 18 novih zglobnih autobusa. Prinove u voznom parku su svečano predstavljenje i fotografisane u gradskom Olimpijskom parku. Nove autobuse je isporučila domaća kompanija MAN Truck & Bus čija je baza u istom gradu i koja je pobedila konkurenciju na evropskom tenderu. Gradsko komunalno preduzeće SWM (Stadtwerke München) koje obezbeđuje većinu sredstava za vozni park MVG-a, investiralo je oko 6,2 miliona evra u nabavku autobusa. Novih 18 autobusa će zameniti vremešna vozila koja su u prethodnih 13 godina prešla svaka po 700.000 kilometara. U vršnim časovima trenutno radi oko 420 autobusa. To je za oko 11% više vozila nego prošle godine u ovo vreme.

mvg_man1

Novi zglobni autobusi su dugački 18 metara, imaju kapacitet od 100 putnika i opremljeni su sa četvoro vrata, umesto do sada uobičajenih troje vrata. Ovim se ubrzava proces ulaska i izlaska iz vozila i bolje iskorišćava prostor. Vrata se pokreću na struju umesto na komprimovani vazduh i, prema proizvođaču, ne zahtevaju posebno održavanje. Svi autobusi imaju manuelnu preklopnu rampu za invalidska kolica i imaju funkciju spuštanja karoserije na desnu stranu (“kneeling”). Pored toga, vozila su opremljena monitorima za informisanje putnika, klima uređajem i video nadzorom. Novi autobusi imaju motore snage 320 KS koji zadovoljavaju najstrože važeće Euro 6 standarde. Vozila za MVG imaju i dodatne filtere za čvrste čestice, pa je zagađenje okoline svedeno na minimum.

mvg_man2

Tokom godine će se minhenski prevoznik ponoviti sa još 12 autobuskih vozova (solo autobus sa prikolicom) i još 18 solo autobusa sa ugrađenom kukom za vuču prikolica. Ta vozila će takođe stići iz od proizvođača MAN. Jedanaest od 30 solo autobusa će zameniti stara vozila koja su spremna za rashod, dok će se vozni park ponovo povećati sa preostalih 19 autobusa i 12 prikolica marke Göppel. Sa ukupno 22 autobuska voza, putnici MVG-a će imati na raspolaganju 1.400 mesta više nego u tradicionlanim autobusima bez prikolice.

Foto: Stadtwerke München GmbH

mvg_man5 mvg_man4

One comment

  1. Eto busa za oktoberfest 🙂

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica