Novi Sad konvertuje dizel autobuse u gasne

Novi Sad konvertuje dizel autobuse u gasne

JGSP „Novi Sad“ oprema pet zglobnih Neobus-Volvo autobusa „dual fuel“ sistemom koji će im omogućiti da kao pogon koriste smešu eurodizela i komprimovanog prirodnog gasa (CNG).

JGSP „Novi Sad“ je bugarskojfirmi Metan Market OOD iz Sofije dodelio posao uvođenja „dual fuel“ sistema u 5 zglobnih autobusa Neobus 405 GZ (na šasiji Volvo B10MA). Metan Market je jedina firma koja se javila na tender i ponudila cenu od nepunih 35 hiljada evra bez PDV za prepravku ovih autobusa kako bi oni u eksploataciji koristili smešu eurodizela i komprimovanog prirodnog gasa (CNG). U cenu prepravke je uračunata i nabavka neophodnih komponenti i instalacija, kao što su boce za CNG, cevi visokog pritiska, ventili, injektori, senzori i kontrolne jedinice. Oni su u obavezi da prepravku i sertifikaciju ugrađene opreme završe u roku od 20 dana po uplati avansa.

jgsp_neobus_volvo_b10ma_IMG_0425 jgsp_neobus_volvo_b10ma_IMG_0418
Ovih dana se navršava 10 godina od kada je JGSP „Novi Sad“ kupio prvi autobus na gas (Ikarbus IK-103 CNG) i započeo opsežna ispitivanja o opravdanosti uvođenja ovog pogona u vozni park. Tek završetkom izgradnje punionice gasa u krugu preduzeća 2011. godine, usledila je ozbiljnija kupovina autobusa sa pogonom na CNG. Te godine je kupljeno 5 solo autobusa Solaris Urbino 12 CNG i 6 midibusa Iveco Kapena Urby CNG, a godinu dana kasnije je kupljeno 5 solo autobusa Iveco Irisbus Citelis 12M CNG. Od tada nije bilo javnih nabavki za nova CNG vozila, ali je usledila realizacija jedne druge ideje, a to je uvođenje dvostrukog pognoskog goriva, tzv. „dual fuel“ sistema kojim se kao pogonsko gorivo koristi smeša eurodizela i CNG-a. Prvi takav sistem je već ugrađen na vozilo #799 Neobus 405 GZ / Volvo B10MA iz 2002. godine, a nakon ispitivanja u eksploataciji je usledio tender za prepravku još 5 vozila iz iste serije.
(Tekst i foto Saša Conić)

Comments

  1. […] Market OOD iz Sofije o ugradnji „dual fuel“ sistema u u 5 zglobnih autobusa na Volvo šasiji, o čemu je Autobusi.NET već pisao, raspisan je novi tender za ugradnju ovakvih sistema u još 72 […]

Descargar musica