Od školskog autobusa do mesta za život

Od školskog autobusa do mesta za život

U današnjem svetu, punom “uradi sam” projekata, često se pokazuje ne samo veština izrade određenih predmeta, već i stil. Bio on minimalistički ili pun različitih elemenata, staromodni ili moderni, u putujuće kuće je uloženo puno ljubavi, truda i posvećenosti.

Rezultat ovakvog truda karakteriše pokret Skoolie u Sjedinjenim Američkim Državama. Ljubitelji kamperskih vozila često otkupljuju robusne i jednostavne školske autobuse, a potom ih pretvaraju u životni prostor veličine oko 20 kvadratnih metara. Nakon vađenja sedišta, vlasnici ovih autobusa dekorišu unutrašnjost svojim potrebama i željama – od hipijevski uređenog do vrlo luksuznog enterijera. Ovom pokretu se sve više ljudi priključuje, a stanari ovih vozila često razmenjuju iskustva preko interneta. Autobusi.NET vam donose priču o nekoliko ovakvih autobusa.

kamperi10 kamperi11Jedan od najlepših projekata dolazi iz Kalifornije; u pitanju je školski GMC BlueBird iz 2001. godine. Preuređivanje ovog autobusa je trajalo nešto više od šest meseci a koštalo je tek nešto više od pet hiljada dolara. Iza ulaznih vrata nalazi se kauč, a preko puta njega je radni prostor sa dva kompjutera, koji koriste isključivo solarnu energiju. Na sredini vozila je kuhinja koja takođe koristi solarnu energiju, uz dodatak propana, koji se koristi za grejanje vode i ringle. Iza kuhinje se nalazi mala ali funkcionalna spavaća soba sa bračnim krevetom za Vila i Alisu, stanare i vozače ovog autobusa. Preko puta spavaće sobe je malo kupatilo, a na samom kraju vozila smestili su i ostavu! Kako bi uneli sve u autobus i smanjili troškove, nameštaj u ovom autobusu je na sklapanje, sa posebnim fiokama za odlaganje monitora, mikrotalasne pećnice i manjih električnih uređaja dok je autobus u vožnji.

kamperi8 kamperi9Dok se u Sjedinjenim Američkim Državama otkupljuju školski autobusi, Tali i Hagit iz Izraela su odlučili da otkupe MAN NL262F sa otpada, koji je prethodno saobraćao na ulicama Tel Aviva. Iako nije u voznom stanju, ovaj autobus je minimalistički opremljen i pretvoren u sasvim funkcionalan stan za dve osobe. Kuhinjski elementi prate podeste sa desne strane vozila, dok se preko puta njih nalazi sto za ručavanje sa dve široke fotelje. Između nekadašnjih srednjih vrata i zadnje osovine postavljeno je luksuzno kupatilo i plakar. Zadnji prepust vozila je ostavljen za spavaću sobu, koja se prostire celom širinom autobusa. Kako kažu dve prijateljice, autobus je napravljen zbog problema sa nalaženjem stanova u Izraelu tako da ne sumnjaju da će naći kupca za vozilo koje je jeftinije od stana iste kvadrature.

kamperi6 kamperi7Da ovako preuređeni autobusi ne služe samo za parove, dokazuje šestočlana američka porodica koja je otkupila GMC BlueBird iz 1997. godine i koja je proputovala skoro celu SAD i Kanadu, uključujući i Aljasku, Puerto Riko i Kubu. U njemu živi bračni par sa četvoro dece a njihova majka, osim što vodi blog i fotografiše avanture, koristi putovanja da uči decu, među kojima je najstariji već završio srednju školu, a najmlađa ćerka tek kreće u osnovnu. Kako bi napravili prostora za sve, porodica je morala da žrtvuje kupatilo i kuhinju, tako da usput jedu u raznim restoranima, a ličnu higijenu održavaju na raznim odmorištima, napravljenim upravo za kampere. Pored ulaznih vrata nalazi se plakar za cipele zato što niko ne sme da gazi obuven po belom podu koji se sija. Iza ovih vrata nalaze se dva kauča i police koje koriste u razne svrhe. U zadnjem delu autobusa nalazi se šest kreveta čiji raspored podseća na latinično slovo U. Ova kuća na točkovima poseduje klima uređaje, ali grejanje zahteva da motor bude uključen, zbog čega ova porodica ne putuje zimi. Svejedno, oni obilaze ceo kontinent tako da zimi odlaze u toplije krajeve.

(Slobodan Kostić/Foto: Camperstyle.de)

Descargar musica