Roboti uskoro za volanom: Predstavljen Mercedesov futuristički gradski autobus

Roboti uskoro za volanom: Predstavljen Mercedesov futuristički gradski autobus

Danas, 18. jula 2016. godine, na BRT liniji u Amsterdamu, predstavljen je Mercedesov automatizovani gradski autobus pod jednostavnim imenom – „Future Bus“.  Futuristički autobus će biti predstavljen na ovogodišnjem IAA u Hanoveru, krajem septembra, sa kog ćemo vas ekskluzivno izveštavati.

Novi Mercedesov autobus opremljen je takozvanim CityPilot sistemom, koji preuzima od vozača upravljanje vozilom, a uz pomoć kamera, radara i GPS lociranja bezbedno prevozi putnike od tačke A do tačke B, zaustavlja se na semaforima i stanicama, a čak može i da prolazi kroz tunele neometano. U svakom trenutku, vozač može bilo kojom komandom da preuzme upravljanje nad vozilom, a prepušta ga autopilotu jednsotavnim pritiskom na dugme.

Weltpremiere: Mercedes-Benz Future Bus mit CityPilot – Meilenstein auf dem Weg zum autonom fahrenden Stadtbus

Novi CityPilot sistem je osmišljen po ugledu na HighwayPilot sistem, koji je Mercedes-Benz testirao na svojim kamionima pre dve godine. Autobus se zaustavlja na stanici tačno u milimetar, sam otvara i zatvara vrata i ponovo kreće. Vozač za to vreme nadgleda sisteme, odmara i uživa u pogledu sa najboljeg sedišta u autobusu. CityPilot se sam zaustavlja na semaforima, a po potrebi i na pešačkim prelazima kako bi ustupio prolaz putnicima. Sistem preko WiFi mreže preuzima podatke o trasi, pa tako može i da uspori ili ubrza u nekom trenutku kako bi maksimalno iskoristio „zeleni talas“. Novi autobus je danas u toku dana vozio na liniji 300 u Amsterdamu, koja povezuje aerodrom Šipol i gradić Haarlem. Linija je dugačka oko 20 kilometara, ima nekoliko tunela i mostova, tako da je ova linija bila idealna za testiranje autopilota. Autobus je bez greške prošao celom trasom, bez ijedne intervencije vozača. Kako kažu iz Mercedesa, „Future Bus“ je idealan za BRT sisteme, gde je izdvojen od ostatka saobraćaja i gde je infrastruktura u dobrom stanju. Ipak, to ne sprečava korisnike da „uključe autopilot“ i na ulicama gde ima i drugog saobraćaja.

Weltpremiere: Mercedes-Benz Future Bus mit CityPilot – Meilenstein auf dem Weg zum autonom fahrenden Stadtbus

Naravno, kako bi predstavio manire budućnosti u što boljem svetlu, Mercedes-Benz je posebno dizajnirao autobus za testiranje. Iako je baziran na Mercedesovom „best-selleru“, gradskom autobusu Citaro, po izgledu ovaj autobus veoma malo podseća na svog brata. Eksterijer je dizajniran asimetrično, što je danas moderno i atraktivno, a unutrašnjost je vrlo zanimljivo organizovana. Naime, unutrašnjost je podeljena u tri sekcije: „servisnu“, koja se nalazi u prednjem delu vozila i ima direktnu komunikaciju sa vozačem, „ekspresnu“, koja se nalazi kod vrata i namenjena je putnicima koji se voze samo nekoliko stanica i „laundž“ deo, u zadnjem delu vozila, koji je namenjen putnicima na dužim relacijama. U ovom delu putnici mogu bežično da pune svoje telefone putem magnetne indukcije i tako još više uživaju u vožnji.

Weltpremiere: Mercedes-Benz Future Bus mit CityPilot – Meilenstein auf dem Weg zum autonom fahrenden Stadtbus

Iako ne liči na svog prethodnika, Future Bus je ispod haube veoma sličan. Opremljen je sedmolitarskim Euro 6 motorom Mercedes-Benz OM936 koji razvija 299 konjskih snaga a uparen je sa automatskim menjačem ZF EcoLife ili Voith DIWA. Po dimenzijama je isti kao i njegov prethodnik, ali dizajn svakako doprinosi atraktivnosti javnog prevoza, što je i bio Mercedesov cilj. U narednih pet godina, fabrika će uložiti 200 miliona evra za razvoj ovog programa, a prototip će biti predstavljen na ovogodišnjem izdanju IAA u Hanoveru, odakle ćemo vas ekskluzivno izveštavati.

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica