SIGURAN I KOMFORAN PREVOZ OLIMPIJACA

SIGURAN I KOMFORAN PREVOZ OLIMPIJACA

Prevoz sportista i gledalaca na Zimskim olimpijskim i paraolimpijskim igrama Soči 2014 bio je organizovan autobusima koje su napravili Gaz grupa i Scania.

Nisu samo sportski takmičari stavljani pred velika iskušenja na Olimpijadi u Sočiju. Siguran i komforan prevoz velikog broja posetilaca na sportske događaje je bio olimpijski izazov za organizatore, a ostvaren je korišćenjem železnice, žičara i Scania autobusa. Da bi se shvatila veličina poduhvata, ceremoniju otvaranja 7. februara je privuklo oko 40.000 gledalaca, što predstavlja desetinu broja stanovnika šire okoline Sočija. Svi su na kraju prevezeni za 80 minuta, što je rekord za grad.

scania_gaz_sochi8 scania_gaz_sochi7 scania_gaz_sochi6

Uzani putevi na priobalnim i planinskim zonama oko Sočija su bili jasan znak da se ne mogu samo velikim vozilima rešiti veliki izazovi u prevozu. Uzimajući u obzir široku paletu kriterijuma, organizatori su se odlučili za 700 posebno projektovanih autobusa koje su zajedno proizveli Scania i ruska Gaz Grupa. Autobusi Golaz Voyage, Golaz Voyage L i Golaz Cruise su izrađeni na šasijama Scania sa motorima snage 250, 310 i 400 KS, respektivno.

scania_gaz_sochi5 scania_gaz_sochi1 scania_gaz_sochi9

Kapacitet putnika u autobusu se kreće od 45 do 100, računajući i mesta za stajanje. Od podjednake važnosti su bile i Olimpijske igre i Paraolimpijske igre, gde je bilo neophodno obezbediti prevoz i licima sa ograničenim kretanjem. Liftovi i posebne modifikacije za pristup autobusu su pomogli osobama sa invaliditetom i pružili komfor i prostor za takmičare, novinare i svu njihovu opremu.

scania_gaz_sochi4 scania_gaz_sochi3 scania_gaz_sochi2

Ništa nije prepušteno slučaju. Kako bi garantovali uslugu 24 sata dnevno, u Sočiju je u Scania servisu, pored 11 članova stalnog osoblja, bilo i 25 stručnjaka sve vreme tokom trajanja Igara. Četiri vozila tehničke podrške, svako sa po dva mehaničara, radila su 24 sata dnevno kao pojačanje redovnom Scania servisu u Sočiju. Uspostavljen je namenski magacin rezervnih delova, kako bi serviseri bili sigurni da će imati neophodan rezervni deo pri ruci, ukoliko zatreba.

Kad se završe Paraolimpijske igre 16. marta, većina autobusa će se vratiti u moskovski region, gde će nastaviti eksploataciju. Odatle je došlo i više od 1.700 vozača koji su radili na 49 olimpijskih autobuskih linija.

Foto: Scania

 

Descargar musica