Solaris na jesen predstavlja novi Urbino

Solaris na jesen predstavlja novi Urbino

Poljski Solaris je najavio svetsku premijeru novog modela Urbino za 24. septembar 2014. godine na Sajmu komercijalnih vozila IAA u Hanoveru.

Novi Solaris Urbino u solo i zglobnoj varijanti će imati svoju premijeru na ovogodišnjem Sajmu komercijalnih vozila IAA u Hanoveru 24. septembra 2014. godine. Istog dana će početi da se primaju narudžbine, dok će početak proizvodnje biti početkom 2015. godine. U međuvremenu je Solaris već primio inicijalne narudžbine za novi model.

new_solaris_urbino4

Novi Solaris predstavlja kompletno novi inženjerski projekat. Uprkos tome što je lakši, on je robusniji. Postoji mnoštvo novorazvijenih elemenata koji poboljšavaju karakteristike autobusa, dok su pouzdane, oprobane i ispitane komponente zadržane. Novi dizajn spoljašnjosti će svakako privlačiti pažnju, ali će novi Solaris i dalje biti lako prepoznatljiv član Solarisove familije proizvoda.

Novi projekat kostura karoserije obezebđuje istu robusnu krutost – sačinjen od istih nekorozivnih materijala kao i pre – dok je masa značajno smanjena. Montaža „oplata na oplatu“ doprinosi efikasnijoj proizvodnji i značajnom poboljšanju estetike. Pristup komponentama za potrebe servisiranja je poboljšan. Pogonski prostor za Euro 6 motore je projektovan od početka, što će nove Solarise učiniti još jednostavnijim za održavanje.

Za izradu podova se koristi kombinacija limova od nerđajućeg čelika i šperploče. Prvi čini integralni deo šasije i učvršćuje kostur karoserije, a u isto vreme obezbeđuje visoku zaštitu od vremenskih uticaja.

Novi Solaris nije projektovan samo za male i velike Euro 6 dizel motore. U ponudi će biti i gasni motori, dizel-električni hibridni i električni pogoni.

new_solaris_urbino3

Manja masa vozila će doprineti manjoj potrošnji goriva. Osovinska opterećenja su bolje raspoređena premeštanjem mase sa pogonske osovine na prednji deo autobusa. Enterijer autobusa će biti oslobođen vibracija, dok je sam autobus tiši nego njegovi prethodnici.

Visoki standardi putničkog komfora nisu dostignuti samo korišćenjem ravnog poda bez podesta, već i zahvaljujući širim i višim vratima, koja poboljšavaju protok putnika. Na standardnom autobusu sa dvoja vrata, postoji opcija da se druga vrata pomere još više pozadi.

Putnici će uživati u svetlom enterijeru i velikom broju konzolno obešenih sedišta. LED tehnologija se koristi i za osvetljenje enterijera i za sva spoljašnja svetla.

new_solaris_urbino2

Vozači će imati na raspolaganju ergonomsku kabinu i odličnu vidljivost kroz panoramsko vetrobransko staklo. Zahvaljujući novom višem položaju sedenja, vozači će imati bolju interakciju sa putnicima.

Upravljanje novim Urbinom je olakšano novim progresivnim ogibljenjem. Opciono, ono se može podesiti posebno u odnosu na stanje puta, što će novom Solarisu omogućiti udobniju i bržu vožnju. Ova opcija onemogućava naginjanje u krivini, ako se u nju uđe većom brzinom. Kontrola elektronske stabilnosti je opciona.

Krov novog Solarisa je spušten bez uticaja na unutrašnju visinu. Sa nižim centrom gravitacije, novi autobus je još bolji i sigurniji u vožnji.

Sa novom familijom autobusa, spoljašnji izgled niskopodnih i low-entry autobusa je unificiran, zajedno sa harmonizacijom specifikacije opcija između tramvaja i autobusa. Novi Solarisi će stoga biti integralni deo prepoznatljive palete vozila za gradski saobraćaj. Prevoznici koji u svom voznom parku imaju Solaris vozila će ceniti činjenicu da će se unifikacijom komponenti smanjiti potreba za skladištenjem više različitih rezervnih delova.

new_solaris_urbino1

Novi vizuelni dizajn izražava korak napred u tehnologiji. Zaobljene linije prethodnih modela su zamenjene oštrijim, dinamičnijim linijama. Paneli uz krovnu ivicu skrivaju komponente na krovu i daju autobusu harmoničan kontinulani izgled. Futurističke linije karoserije predstavljaju izražaj naprednog pristupa Solarisa i svakako će privući pažnju i putnika i prolaznika. Za prevoznike će novi Solaris Urbino samim izgledom podići standard u prevozu putnika i učiniti ga još atraktivinijim.

Znatno ranije pre premijere, Solaris je već primio prve narudžbine za nove autobuse. Među prvim kupcima je nemački privatni prevoznik Ettenhuber, čiji će se novi Solaris koristiti na prigradskim linijama u regionu Minhena. Isporuka će biti početkom 2015. godine.

Novi Solaris će biti predstavljen od 24. septembra 2014. godine na Sajmu komercijalnih vozila IAA u Hanoveru u Nemačkoj. Poljska premijera će biti 8. oktobra 2014. na sajmu Transexpo, a posle toga će biti predstavljen na izložbi FIAA u Madridu i izložbi Persontrafik u Stokholmu.
(Foto: Solaris Bus & Coach)

Descargar musica