Spheros klime za 138 novih QBuzz autobusa

Spheros klime za 138 novih QBuzz autobusa

Holandski prevoznik QBuzz je odlučio da nove autobuse Citaro opremi klima uređajima Spheros Citysphere.

Holandski privatni prevoznik QBuzz je na ulice Utrehta pustio u saobraćaj 138 novih autobusa Citaro Euro 6. Ovi upadljivo žuti autobusi su opremljeni klima uređajima Citysphere, modularnim jedinicama sa patentiranim sistemom cirkulacije vazduha. Prevozniku je isporučeno ukupno 558 jedinica – po tri za svaki solo autobus i po pet za svaki zglobni autobus, od kojih je jedna jedinica Citysphere S namenjena vozačkoj kabini.

Spheros_QBuzz_01

Zahtevi za komforom u gradskim autobusima se razlikuju od onih u turističkim autobusima. Pored dodatne potrošnje goriva, troškovi servisa i održavanja moraju biti što niži. Iz ovog razloga se proizvođači autobusa sve više okreću klima uređaju Citysphere. On ne rashlađuje prostor drastičnim snižavanjem temeperature, kao što je uobičajeno, već kombinuje hlađenje sa cirkulacijom vazduha. Ventilator distribuira rashlađeni vazduh direktno po putničkom prostoru na način da se prijatna temperatura postigne bez stvaranje neprijatne promaje. Ovaj način hlađenja je sasvim dovoljan za umerene klimatske zone i veoma je efektivan način obezbeđivanja klimatizacije u gradskom autobusu.

Spheros_QBuzz_02

Dodatna potrošnja goriva u odnosu na autobus bez klima uređaja je gotovo neprimetna. Srž modularne jedinice čini hermetički zatvoren kompresor, a vodovi u vidu creva ne postoje. Iz tog razloga je ceo sistem zaštićen od curenja i od uticaja na životnu sredinu.

Vozačka kabina se posebno klimatizuje split sistemom Citysphere S. Kondenzator je lociran u uobičajenoj jedinici za grejanje/ventilaciju i povezan je sa krovnom jedinicom putem dva creva sa rashladnim fluidom. Vazduh cirkuliše kroz vodove u kokpitu.

Hermetički zatvoren koncept znači da Citysphere gotovo da ne zahteva nikakvo održavanje, a troškovi su na dosad nedostižno niskom nivou. Osim toga, jedinica je već projektovana za rad i sa alternativnim rashladnim fluidima.

(Foto: Spheros)

Descargar musica