Stižu Turci i Kinezi – kako će izgledati novi beogradski autobusi?

Stižu Turci i Kinezi – kako će izgledati novi beogradski autobusi?

JKP Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd je potpisalo ugovor o nabavci ukupno 244 solo autobusa za obnovu voznog parka u srpskoj prestonici. Posao isporuke 70 autobusa je dobio turski BMC, dok će preostalih 174 isporučiti kineski Higer.

U dve odvojene javne nabavke, po merama svojih saobraćajnih pogona, javila su se samo ova dva proizvođača. Isporuka manjeg lota je značajno ponderisana po roku isporuke, za koju je turski BMC dao šezdest dana – karakteristično za pražnjenje lagera nastalih otkazivanjem neke narudžbine.

Isporuka 200 Solarisa 2013. godine poslednja velika nabavka u Beogradu. © Pavle Gvozdenović

Isporuka 200 Solarisa 2013. godine poslednja velika nabavka u Beogradu. © Pavle Gvozdenović

To nije prvi put da se u Srbiji kupuju vozila sa lagera, sa izuzetno kratkim rokom isporuke. Novosadski javni prevoznik je na sličan način kupio, i ubrzo pustio u saobraćaj, petnaest Irisbus Crossway LE autobusa, koji su ostali na lageru nakon što je Tirana otkazala deo narudžbine. Osim kratkog roka isporuke, proizvođači za ovakav posao daju i niže (damping) cene, s obzirom da su prethodni naručioci isplatili deo troškova proizvodnje.

Sa jediničnom cenom od 146.970 evra je, zajedničkim nastupom lizing kuće S-Leasing i uvoznika M.P.N. Promet, ponuđen BMC Procity 12. Njega pogoni Cummins ISBe motor zapremine 6.700 kubika i isporučuje 280 konjskih snaga. Iako je GSP Beograd ponderima favorizovao šestostepeni menjač za ravničarske linije saobraćajnog pogona „Zemun“, što najverovatnije ukazuje na ZF Ecolife menjač, isporučeni autobusi će imati četvorostepeni automatski menjač, najverovatnije Voith DIWA.

Novi BMC u beogradskim bojama. Foto: Kubul, Phototrans - Fotomontaža: Slobodan Kostić

BMC Procity 12 u beogradskim bojama. Foto: Kubul, Phototrans – Fotomontaža: Slobodan Kostić

Novi Turčin na ulicama Beograda će biti prepoznatljiv po velikim crnim površinama ispod vetrobrana na prednjoj i zadnjoj steni. Vozilo će imati video nadzor, WiFi pristupnu tačku i automatsko brojanje putnika. Sistem BusPlus bi trebalo da bude integrisan sa displejima na vozilu, kao i u putničkom salonu. Malolitražni Cummins motor ispunjava Euro 6 normu izduvnih gasova, pa će BMC Procity 12 biti prvi autobusi sa ovom izduvnom normom u GSP „Beograd“. Prema informacijama sa foruma Beobuild, prvi lot autobusa je već stigao u Srbiju. Očekuje se da će klimatizovani autobusi biti u saobraćaju već do početka leta.

Poređenja radi, Ikarbusov model IK-112N, isporučivan novosadskom javnom prevozniku, koštao je skoro deset hiljada evra manje. Njegov motor MAN D0836 je sličan po zapremini, ali isporučuje deset konjskih snaga više. Za razliku od beogradskih zahteva, jeftiniji i domaći autobus iz Zemuna za Novi Sad nije imao ugrađen WiFi i sistem za brojanje putnika, ali to ne predstavlja veliki trošak, pogotovo kad je u pitanju velika serija. Određeni deo ugradne robe za Ikarbus je stizao iz Turske, pa po tom pitanju BMC neće predstaviti iskorak u odnosu na domaćeg proizvođača.

Higer KLQ6129GQ2 u bojama GSP "Beograd". Foto: Higer - Fotomontaža: Slobodan Kostić

Higer KLQ6129GQ2 u bojama GSP „Beograd“. Foto: Higer – Fotomontaža: Slobodan Kostić

Drugi i duplo veći deo nabavke je preuzeo Higer. Za razliku od turskih autobusa, ugovor za kineske je potpisan direktno između proizvođača i čelnika GSP „Beograd“, čemu su prisustvovali i zvaničnici Grada Beograda. Ponuđena jedinična cena autobusa sa oznakom KLQ6129GQ2 iznosi 165.560 evra. Na tenderu je postavljen kriterijum za veću zapreminu motora, a ovog puta je favorizovan četvorostepeni automatski menjač. Za razliku od Turaka, Kinezi nemaju toliko prepoznatljiv dizajn. Eksterijer Higera je prilagođen potrebama evropskog tržišta pa autobus izgleda dosta svedenije i jednostavnije od sunarodnika.

Kineske autobuse će pogoniti Cummins ISLe motor zapremine 8.9 litara, koji isporučuje 300 konjskih snaga. Snagu će prenositi četvorostepeni automatski menjač, najverovatnije Voith DIWA. Standardno, tražena je ugradnja WiFi pristupne tačke, sistema za automatsko brojanje putnika i video nadzor. Klima-uređaji će rashladiti prostor leti, dok će se zimi vozilo grejati putem radijatora. Kao i BMC, kineski Higeri će morati da ispune Euro 6 normu izduvnih gasova.  Nije poznato zbog čega je narudžbina proširena sa 170 na 174 autobusa, ali je najverovatnije dodatno iskorišćen budžet, zbog niske ponuđene cene.

Ikarbus IK-112M - jeftinije i bolje rešenje? © Saša Conić

Ikarbus IK-112M – jeftinije i bolje rešenje? © Saša Conić

Pandan ovoj nabavci je bio Ikarbus IK-112M, na šasiji MAN A22. Ovaj tip autobusa je Ikarbus isporučivao beogradskom javnom prevozniku sa cenom od 155 do 160 hiljada evra, između pet i deset hiljada evra jeftinije od Kineza. Za razliku od novih Higera, u Ikarbusove autobuse je bio ugrađivan jači motor MAN D2066, zapremine 10.5 litara, koji je isporučivao 320 konjskih snaga. Ostatak dodatne opreme je identičan, s obzirom da je i ranije tražena ugradnja prateće opreme vezane za BusPlus sistema za praćenje i naplatu karata.

Ipak, novi autobusi će, ukoliko budu pouzdani, doneti boljitak u javnom prevozu Beograda. Puštanjem BMC i Higer autobusa u rad će nestati brojni FAP-ovi i Ikarbusi, koji nemaju nizak pod i zagađuju daleko više nego što je poželjno. Time će javni prevoz postati pristupačniji osobama sa invaliditetom, roditeljima sa decom, kao i slabije pokretnim putnicima. Nije isključeno i da će njihovim isporukama doći do razmene vozila među saobraćajnim pogonima, kako bi se postigla unifikacija i modernizacija voznog parka na nivou pojedinačnih depoa.

Pet električnih Higera prevozi Beograđane od 2016. godine. © Slobodan Kostić

Pet električnih Higera prevozi Beograđane od 2016. godine. © Slobodan Kostić

Kako je najavio zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, ovde se neće zaustaviti obnova voznog parka. On je u Kini najavio i kupovinu 100 zglobnih autobusa i trideset električnih (nije precizirano da li su solo ili zglobni) u narednih godinu dana. Prema njegovim navodima, kupovinu je Grad već dogovorio sa Jinlongom, novim vlasnikom Ikarbusa. Nakon te isporuke, beogradska linija 31 će postati druga linija javnog prevoza sa isključivo električnim autobusima.

Slobodan Kostić

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica