U Berlin stiglo prvih 70 zglobnih Scania

U Berlin stiglo prvih 70 zglobnih Scania

Prevoznik BVG iz Berlina je nedavno preuzeo prvih 70 od 156 naručenih zglobnih autobusa tipa Scania Citywide LFA.

Berlinski prevoznik BVG, najveći gradski prevoznik u Nemačkoj sa preko 1.300 autobusa u voznom parku, prvi put nabavlja Scania autobuse. Prošle godine je sa švedskim proizvođačem potpisan ugovor o isporuci 156 zglobnih autobusa tipa Scania Citywide LFA. Od tog broja 70 autobusa je isporučeno nedavno. Prvi od njih je prikazan na sajmu IAA u Hanoveru, gde je uslikan detaljno za Autobusi.NET, a potom je isporučen u Berlin za potrebe prethodne obuke vozača i mehaničara. Ostatak vozila će biti isporučivan sukcesivno tokom 2015. godine.

scania_citywide_lfa_bvg_berlin2 scania_citywide_lfa_bvg_berlin1

Novi zglobni autobusi imaju troja vrata, kao i svi berlinski zglobni autobusi. Dugački su 18 metara i imaju deklarisano 100 mesta za sedenje i stajanje. Svih 16 fiksiranih i 6 preklopnih sedišta u prednjem delu vozila je lako dostupno svim putnicima, naročito starijim i slabo pokretnim licima. Broj podesta u vozilu je Scania svela na minimum zahvaljujući i pozicioniranjem tankova za gorivo iznad prednjih točkova. Zadnji deo vozila iza harmonike ima 29 sedišta i veliki prostor za stajanje sa dva mesta za invalidska kolica i jednim mestom za dečija kolica.

Zahvaljujući niskopodnoj tehnici i automatskoj funkciji spuštanja (kneeling), ulaz se spušta na svega 250 – 270 mm. Potpodno grejanje kod prednjih vrata održava ovu zonu suvom za vreme kiše i bez leda tokom zimskih meseci. Na ovaj način je umanjen rizik od klizanja pri ulasku u vozilo. Vrata 2 i 3 su opremljena i spoljnim osvetljenjem, pa je cela zona ulaza/izlaza osvetljena zajedno sa rampom za kolica.

scania_citywide_lfa_bvg_berlin6 scania_citywide_lfa_bvg_berlin7

Enterijer vozila je opremljen velikim displejima koji najavljuju sledeće stanice. Dizajnom belih slova na crnoj pozadini se pomaže uočljivost ovih informacija osobama sa otežanim vidom. Druga i treća vrata su opremljena svetlosnim i zvučnim signalima kojima se najavljuje njihovo zatvaranje. Autobus je opremljen i video kamerama. Neke od njih su namenjene video nadzoru u vozilu, a neke da insistiraju vozaču, npr. u pokrivanju „mrtvih uglova“.

scania_citywide_lfa_bvg_berlin5 scania_citywide_lfa_bvg_berlin4

Nove zglobne autobuse pokreće Euro 6 motor Scania DC09 108 zapremine 9,3 l. Sa snagom od 235 kW (320 KS), motor postiže obrtni momenat od 1.600 Nm pri 1050-1300 obrtaja u minuti. Automatski menjač ZF sa 6 brzina prenosi snagu do treće osovine. Da bi se postigli striktni zahtevi za niskom emisijom izduvnih gasova, pored ubrizgavanja pod visokim pritiskom dolazi i SCR sistem tretmana izduvnih gasova sa najmodernijim filterima. Zahvaljujući novoj tehnologiji izduvnih sistema, Euro 6 motor troši do 6% manje goriva u odnosu na prethodni Euro 5 motor.

scania_citywide_lfa_bvg_berlin3 scania_citywide_lfa_bvg_berlin9 scania_citywide_lfa_bvg_berlin8

Najveći nemački gradski prevoznik BVG upravlja sa 10 metro linija, 22 tramvajske i 149 autobuskih linija u Berlinu. Ukupno 13.000 zaposlenih radi u kompaniji koja sa 3.000 vozila preveze godišnje oko 950 miliona putnika.
(Foto Saša Conić)

Comments

  1. […] Prvih 70 od 156 naručenih zglobnih autobusa tipa Scania Citywide LFA je predato najvećem nemačkom prevozniku BVG (Berliner Verkehrsbetriebe) i pridružilo se floti od 1.300 autobusa. Ovih dana su ti autobusi izašli na ulice Berlina i tom prilikom fotografisani. Više o isporuci ovih autobusa i njihovim karakteristikama pročitajte u tekstu koji je Autobusi.NET objavio nedavno: U Berlin stiglo prvih 70 zglobnih Scania […]

Descargar musica