VAN HOOL AUTOBUSI NA VODONIK STIŽU U ŠKOTSKU

VAN HOOL AUTOBUSI NA VODONIK STIŽU U ŠKOTSKU

U škotski grad Aberdin je stiglo 4 od 10 autobusa na vodonik tipa Van Hool A330 Fuel Cell.

Grad Aberdin u Škotskoj je nedavno preuzeo 4 od 10 autobusa na vodonik naručenih od belgijske fabrike Van Hool, a koristiće ih prevoznici FirstGroup i Stagecoach, kao deo gradskog projekta za korišćenje ovakvih vrsta autobusa. Kompletiranje isporuke se očekuje u narednim nedeljama. Za razvoj vodoničnih gorivnih ćelija za autobuse Van Hool A330 Fuel Cell je bila zadužena kompanija Ballard Power Systems.

vanhool_a330fc_aberdeen1

U ovaj projekat vredan 23 miliona evra, potpomognut od strane države, kao i Evrope, uključeni su i brojni privatni investitori. Pored nabavke autobusa, veliki deo sredstava je bio namenjen izgradnji infrastrukture za vodonik. U to je uključena proizvodnja vodonika pomoću elektrolizera snage 1 MW koji koristi obnovljive izvore energije, kao i punionica vodonika. To će biti prva punionica vodonika u Škotskoj, koja će u saradnji sa kompanijom BOC proizvoditi vodonik putem elektrolize.

vanhool_a330fc_aberdeen2

Pristizanje novih autobusa je planirano tako da bude dovoljno vremena za obuku vozača i mehaničara, pre puštanja u saobraćaj. Zvanična prezentacija će se obaviti u Aberdinu 21. i 22. maja 2014. godine na konferenciji „All-Energy“, pa će potom autobusi biti integrisani u vozne parkove preduzeća FirstGroup i Stagecoach. Očekuje se da će vozila ući u redovan saobraćaj do jeseni.

Foto: Highvlocity.eu

Descargar musica