VIDEO: Novatronic sa displejima u pravom smeru

VIDEO: Novatronic sa displejima u pravom smeru

Portal Autobusi.NET je bio u poseti novosadskom proizvođaču sistema za informisanje i brojanje putnika, Novatronic.

Proizvode novosadske kompanije Novatronic kao putnici svakodnevno viđamo na autobusima gradskog saobraćaja, a to su elektronski pokazivači pravca – displeji. Danas se bez njih ne može zamisliti savremeni gradski prevoz. U Novatronicu smo bili u prilici da pogledamo i saznamo kako izgleda proces razvoja i proizvodnje ovih sistema i da to predstavimo vama.

novatronic5

Od široke palete proizvoda ove kompanije, za nas je najinteresantije bilo da se upoznamo sa procesom proizvodnje LED displeja za autobuse i da zabeležimo kako izgleda njihova finalna montaža i testiranje. Ovde se sklapaju eksterni LED displeji prednji, bočni i zadnji, koji moraju da obezbede visoku sjajnost i dobru vidljivost iz svih uglova u svim vremenskim uslovima. Interni LED displeji služe za informisanje putnika u vozilu i na njima se prikazuje najava sledeće stanice i linija na kojoj autobus saobraća. Upravljačka jedinica (konzola) upravlja radom svih displeja u sistemu, a vozač autobusa ima jednostavan izbor ponuđenih opcija za prikaz linija sačuvanih na memorijskoj kartici.

novatronic2

Novatronic u ponudi ima još jedan interesantan proizvod – sistem za automatsko brojanje putnika. Zasnovan je na takozvanom IRMA Matrix senzoru, inovativnom uređaju koji na bazi matrice od 500 piksela stvara trodimenzionalnu sliku okoline i detektuje putnika u pokretu sa veoma velikom tačnošću.

Nemanja Bijelić, zadužen za razvoj tržišta u kompaniji Novatronic, rekao nam je da firma postoji već 23 godine, a da su u potpunosti posvećeni razvoju tehnologije za informisanje u oblasti saobraćaja od 2000. godine. “Novatronic svoju proizvodnju bazira na LED tehnologiji, jer se velika potreba za tom tehnologijom javila u oblasti javnog saobraćaja,” naglasio je Bijelić. “Osim na domaćem tržištu, kompanija Novatronic svoje proizvode plasira u zemlje bivše Jugoslavije, Češku Republiku, Bugarsku, Rumuniju, Poljsku i Mađarsku.”

novatronic1

“Novatronic je zainteresovan da se probije na tehnološki zahtevnija tržista kao što je tržište zapadne Evrope, jer smatramo da smo veoma konkurentni i sa cenom i sa kvalitetom naših proizvoda,” rekao je Bijelić. “Radili smo za tržiste Engeske, Francusku i Španiju, ali cilj nam je da napravimo veći proboj na nemačko tržište i zemlje Beneluksa.”

novatronic3

Sa tim ciljem, Novatronic je izlagao na sajmu železničkih vozila InnoTrans u Berlinu krajem septembra, na kojem je premijerno predstavljen dugo pripreman proizvod OnBoard Computer. To je multifunkcionalni uređaj koji objedinjuje rad različitih sistema u okviru sistema za informisanje putnika.

novatronic4 novatronic6

Kada su novi poslovi Novatronica u pitanju, od najznačajnijih treba izdvojiti ugradnju sistema za brojanje putnika u autobusima Arriva konzorcijuma privatnih prevoznika u Beogradu, kao i isporuka 20 setova sistema za informisanje i brojanje putnika češkom proizvođaču SOR za beogradsku Lastu.

(Saša Conić, Slobodan Kostić)

Pročitajte i članak o poslu koji je Novatronic dobio za 20 novih autobusa SOR za Lastu.

Descargar musica