Busworld 2015: Iveco proglašen za autobus godine

Busworld 2015: Iveco proglašen za autobus godine

Veliki italijanski koncern iz Fiatove grupe, Iveco, na najveću evropsku izložbu autobusa je dovezao čak dvanaest vozila, čime je postao jedan od proizvođača sa najširom sajamskom ponudom na Busworldu.

Busworld Kortrijk 2015 ušao je u istoriju Busworld sajmova kao najuspešniji, sa preko 400 izlagača i 35 hiljada posetilaca, u timu novinara na press-day, našao se i izveštač ispred Autobusi.NET. Kako saznajemo, autobuska divizija Iveco, ranije poznata kao Irisbus, ima nameru da učvrsti svoj položaj na tržištu autobusa, kako gradskih i prigradskih, tako i visokoturističkih luksuznih vozila.

busworld2015_banner IMG_3442 copyNa štandu ovog velikog italijanskog proizvođača našlo se šest autobusa, a na prostoru ispred hale, za test vožnju je bilo dostupno još šest autobusa. Iveco napreduje na tržištu gradskih i prigradskih vozila, ali sama nagrada za Coach of the Year 2016 za visokoturistički Magelys Pro je dokaz da Iveco nije ni ovaj izazov olako shvatio.

IMG_3452 - Copy copyKao premijera u svetu električnih autobusa predstavljen je Iveco Daily Line Electric, minibus na bazi kombija Iveco Daily, prvi put opremljen električnim pogonom. Baterije ovom vozilu daju domet do 160 kilometara, što je sasvim dovoljno za prevoz 16 osoba na kraćim međugradskim relacijama, kao i za školski prevoz. Za nešto duža putovanja, štand je krasio i Iveco Daily Tourys, sedmometarski minibus za 19 osoba, opremljen dizel agregatom od 170 konjskih snaga i automatskim Iveco HiMatic menjačem. Osim ova dva pogona, kupcima se nudi i slabiji dizel motor od 146, kao i CNG motor sa 136 konjskih snaga.

IMG_3457 copy IMG_3460 copyAtraktivnost je jedan od najjačih atributa predstavljenog Iveco Urbanway koji priča svoju priču na ovom štandu. Ovaj autobus je dostupan u dužinama od 10,6, 12 i 18 metara, a predstavljeni dvanaestometarski primerak je opremljen devetolitarskim motorom Iveco Cursor koji isporučuje 360 konjskih snaga, a gorivo štedi uz pomoć start-stop funkcije koja isključuje motor pri stajanju. Urbani Urbanway je dostupan sa dizel i CNG motorima, kao i sa kompletno električnim sistemom. Izloženi autobus ima 21 sedište i mesta za kolica preko puta srednjih vrata, a atraktivni dizajn predstavlja plod najboljih italijanskih dizajnera.

IMG_3455 copyZa prigradska putovanja je spreman Iveco Crossway LE. Ovaj niskoulazni dvanaestometarski autobus je svojevrsni lider u klasi, obzirom da je 25 hiljada ovakvih primeraka sišlo sa proizvodnih traka u Češkoj i Francuskoj. Izuzetno robustan, za Crossway LE se može reći da je odličan izbor za gradske linije sa slabijim izmenama putnika, ali svoju primenu može naći i na dužim, međugradskim putovanjima. Izloženi primerak poseduje 49 sedišta uz 33 mesta za stajanje i četiri sedišta na preklop.

IMG_3450 copyKao konkurent niskoulaznom bratu, predstavljen je i Iveco Crossway Line. Za razliku od niskoulaznog, Line je autobus namenjen međugradskim putovanjima, a nude se tri verzije u različitim dužinama: 10,8, 12 i 12,9 metara. U najduži mogu da sednu 63 osobe, što je vrlo česta kombinacija u Pop verziji ovog autobusa, koja je popularna za školski prevoz. Osim ove tri, prevoznicima se nudi i Pro verzija koja popunjava jaz između međugradskih i visokoturističkih autobusa. U sve autobuse iz ove familije se ugrađuje oprobani Iveco Tector motor, a menjač je po izboru kupca; Voith automatski ili ZF automatski ili manuelni, a autobusi su spremni za pogon na biodizel.

IMG_3445 copy IMG_3447 copyIMG_3271

Iako u crnoj boji, na štandu je prosto sijao Iveco Magelys Lounge, autobus koji je osvojio nagradu Coach of the Year 2016. Ovaj luksuzni visokoturistički autobus predstavlja najbolji odnos između cene i kvaliteta, a opremljen u Lounge verziji prima samo 46 putnika. Predstavljeni Magelys je dugačak 12,8 metara, a napravljen je za potrebe All Blacks ragbi tima. Izloženi autobus poseduje multimedijalni sistem na svakom sedištu, uz utičnice za slušalice i USB. U ovom autobusu će, osim ragbista, uživati i vozač, obzirom da je autobus opremljen brojnim bezbednosnim sistemima koji olakšavaju rad vozača.

IMG_3348 copy IMG_3349 copyIMG_3351 copyProstor ispred hale krasilo je šest autobusa iz cele game Iveco autobusa, dostupnih za probnu vožnju. Među njima su se isticali gasni Urbanway, spreman za isporuku najvećem belgijskom prevozniku De Lijn, Crossway LE za nemačke železnice sa standardizovanim nemačkim radnim mestom, kao i nagrađeni Magelys u osnovnoj izvedbi. Osim ova tri, novinari i zainteresovani kupci su mogli da se uvere u rad dva Iveco Daily minibusa sa novim HiMatic automatskim menjačom, kao i u komfor međugradskog Iveco Crossway Pro.

(Foto Saša Conić, Autobusi.NET)

Izveštavanje sa sajma Busworld Kortrijk 2015 podržali:

Sejari d.o.o.
SDT Group d.o.o.
Novatronic d.o.o.

Descargar musica