Električni Solaris prvi put na Baltiku

Električni Solaris prvi put na Baltiku

Za turističko mesto Jurmala u Letoniji stižu električni midibusi Urbino 8.9 LE electric.

Baltički grad Jurmala u Letoniji upravo je kupio dva električna autobusa Solaris. Autobusi bez emisije Urbino 8.9 LE electric biće na putevima ovog turističkog grada u trećem kvartalu 2019. godine. Ovo će biti prvi električni autobusi kompanije Solaris ne samo u Letoniji, nego i u svim baltičkim državama.

Solaris_Urbino_89_electric_13

Savet primorskog odmarališta Jurmala zapadno od Rige odlučio je da napravi prvi korak ka elektromobilnosti. Dva autobusa Urbino 8.9 LE electric kompanije Solaris dopuniće vozni park popularnog odmarališta u gradu Letonije u trećem kvartalu 2019. godine. To su prvi Solaris autobusi u nekoj baltičkoj zemlji.

Poručeni električni autobusi su niskoulazna vozila dužine 8,9 metara. Biće opremljena Solarisovim High Energy baterijama kapaciteta 160 kWh koje će se lako puniti uz pomoć plag-in uređaja postavljenog na desnoj strani autobusa, iza zadnje osovine. Status punjenja i kilometraža koja se može preći, biće prikazani na vozačevom panelu. Pogon električnog autobusa Urbino sastojaće se od trakcionog motora.

solaris_urbino_8,9_le_electric

Autobusi će posedovati standardna rešenja koja povećavaju udobnost i sigurnost vozača i putnika, pre svega klima uređaj, alkolok kontrolu alkoholisanosti vozača, grejanje retrovizore, kamere za nadzor putničkog prostora i okruženja autobusa, kao i dugme za hitne slučajeve u vozačkoj kabini koje će omogućiti vozaču da zabeleži bilo kakve incidente u vozilu, ukoliko je potrebno, i da pošalje signal upozorenja. Solaris autobusi biće opremljeni informacionim sistemom za putnike. Radi pogodnosti putnika, vozila će imati tri USB utičnice za punjenje.

Pod modela Urbino 8.9 LE electric biće prekriven podlogom nalik drvetu, koja će dodatno naglasiti ekološku prirodu autobusa. Tkanina korišćena na tapaciranim sedištima odgovaraće unutrašnjosti i takođe će imati našiven novi logo Jurmale, koji predstavlja potpuno izmenjen vizuelni identitet grada.

Solaris je imao priliku da izloži svoja najnovija rešenja u vezi sa električnim javnim prevozom Jumale još leta 2017. godine, kada je grad odlučio da prođe kroz testove sa električnim Urbinom dužine 12 metara. Ovo iskustvo omogućilo je kupcu da identifikuje zahteve i da odredi specifičnu opremu.

Baltičke države predstavljaju značajno tržište izvoza za Solaris. Trenutno, kompanija se bavi izvršenjem okvirnog ugovora za isporuku 175 autobusa u Rigu. Nedavno je proizvođač takođe ugovorio povećanje obima porudžbine sa još 53 zglobna autobusa Urbino za gradskog prevoznika Rigas Satiksme. Štaviše, ugovor za isporuku 150 autobusa u Viljnus će biti završen, a u međuvremenu grad je kupio i 41 trolejbus. Litvanski grad Kaunas takođe se opredelio za trolejbuse i to ukupno 85 vozila koja će biti isporučena u 2019. godini. Iako nije veliki po obimu, sporazum sa Jurmalom je važan jer će označiti lansiranje Solaris autobusa na baterije u baltičkim zemljama. Takođe je važno napomenuti da vozila koja koriste izvore alternativne energije čine sve važniji deo proizvodnje fabrike sa sedištem u Bolehovu.

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Descargar musica