Kineski električni autobusi iz mađarskih fabrika

Kineski električni autobusi iz mađarskih fabrika

Vodeće tržište električnih vozila na svetu je Kina. Iako ne vodi u broju električnih vozila po stanovniku, gde zauzima peto mesto, ukupna prodaja električnih vozila u najmnogoljudnijoj zemlji sveta ubedljivo nadmašuje sve ostale države. Štaviše, cela Evropa ima manje prodatih električnih vozila nego Kina.

Međutim, kineski proizvođači autobusa i dalje nemaju dobru reputaciju širom Evrope. Jeftini materijali, loš kvalitet izrade i konstantan smrad plastike ostavljaju jači utisak na prevoznike nego niska cena vozila sa Istoka. Ipak, najveću muku na evropskom tržištu im zadaju striktni uslovi homologacije, kao i dažbine za prevoz i carinu. S tim na umu, sve više kineskih proizvođača planira ili već ulazi u Evropu – iz Evropske Unije. Podelom proizvodnje, oni mogu da predstave svoja vozila kao da su napravljena u Evropi, i time smanjiti carinske troškove.

Kineski električni autobusi u zamahu u Evropi. © Slobodan Kostić

Kineski električni autobusi u zamahu u Evropi. © Slobodan Kostić

Pre dve i po godine je, na sajmu komercijalnih vozila IAA u Hanoveru, direktor BYD za Evropu najavio otvaranje svoje prve fabrike na tlu Starog kontinenta. U aprilu 2017. godine je presečena vrpca i otvoreno je preduzeće BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. Na skoro sedamdeset hiljada kvadratnih metara u Komaromu, na severu Mađarske, otvorene su dve velike hale za sklapanje električnih autobusa za evropsko tržište. Fabrika ima kapacitet 400 vozila godišnje, a planirano je da u njoj radi oko tri stotine radnika u dve smene. Planirano je da se do kraja 2018. godine investira 20 miliona evra u fabriku, kao i da ona počne da proizvodi viljuškare i laka komercijalna vozila sa električnim pogonom. Osim njih, mađarska BYD fabrika proizvodi i šasije za Veliku Britaniju, gde su udruženi BYD i Alexander Dennis.

Direktor BYD za Evropu, Isbrand Ho, je na ceremoniji otvaranja fabrike u Komaromu objasnio da je njegova matična kompanija odabrala Mađarsku zbog geografskog položaja, kao i zbog bogate istorije u proizvodnji autobusa. Ipak, jedan od razloga može biti i plan Vlade Mađarske iz 2016. da uloži 30 do 35 milijardi forinti (100 – 110 miliona evra) do kraja 2022. godine. Sa ciljem da do isteka ulaganja industrija ima kapacitet od 3.000 vozila godišnje, Mađarska trenutno ima jednu od najbogatijih autobuskih industrija po broju stanovnika, sa najmanje šest aktivnih proizvođača.

BYD je 2017. godine otvorio fabriku u Mađarskoj, a 2019. u Francuskoj. © BYD

BYD je 2017. godine otvorio fabriku u Mađarskoj, a 2019. u Francuskoj. © BYD

Procenjuje se da je u Evropi, polovinom 2018. godine, bilo aktivno 1.600 električnih autobusa. S obzirom na svetske trendove, nije čudo da najveći udeo ima kineski proizvođač, upravo BYD. Njihovi najžešći konkurenti u Evropi su VDL, sa pet stotina električnih autobusa, i Solaris, sa nešto više od tri stotine vozila. Sva tri proizvođača rade u Evropskoj Uniji i uživaju sve pogodnosti koje privreda ima u zajednici, ali BYD cenom vozila ima nadmoć na većini tendera u evropskim gradovima. Kada se uzme u obzir da pogonske komponente uvoze iz Kine, i da sami prave baterije za svoja vozila, BYD sa otvorenim tržištem ima dobitnu kombinaciju u Mađarskoj. Ipak, oni nisu jedini koje je primamilo evropsko tržište sa Mađarskom kao početnom tačkom.

Nakon zatvaranja nekada najveće fabrike autobusa na svetu, 2003. godine, istorija imena Ikarus postala je zamršena. Zahvaljujući Irisbusu, koji je do 2007. godine održavao Ikarus EAG, novu matičnu firmu, u životu, više firmi je dobilo pravo korišćenja imena Ikarus u Mađarskoj. Do današnjeg dana, otvoreno je pet različitih firmi pod znakom Ikarus. Najnovija iteracija Ikarusa je počela sa radom leta 2018. godine, kada je kineski CRRC došao u Mađarsku. Ova firma je više poznata po železničkim vozilima nego po drumskim, ali je donela šok na sajam u Hanoveru 2016. godine, na isto mesto gde je BYD najavio otvaranje fabrike u Mađarskoj. Naime, tada je CRRC predstavio svoj zglobni autobus, spreman za isporuku austrijskom Gracu, dok u matičnoj zemlji isporučuje pet hiljada vozila godišnje. Još jedan kineski proizvođač u Evropi.

Ikarus-CRRC planira da uđe na evropsko tržište. © Electrobus Europe

Ikarus-CRRC planira da uđe na evropsko tržište. © Electrobus Europe

Krajem 2018. godine je predstavljen prvi plod saradnje između Ikarusa i kineskog CRRC, te je otvorena firma Electrobus Europe. Na ulice Sekešfehervara, grada južno od Budimpešte, izašao je električni gradski autobus, identičan onom koji CRRC nudi samostalno. Sa planovima da u drugoj polovini 2019. godine napravi prototipove zglobnog i midi električnog autobusa, Ikarus-CRRC planira da što pre započne serijsku proizvodnju solo autobusa za evropsko tržište. Kao i u slučaju sa BYD u Komaromu, pogonske komponente se dopremaju iz matične Kine, dok se u Mađarskoj proizvodi karoserija i ugrađuju delovi enterijera i eksterijera. Ipak, u ovoj izvedbi, ostaje znak Ikarusa na vozilu. Kako je naveo Gu Jifeng, koji vodi mađarsku ispostavu CRRC, ovime će se osnažiti posrnuli mađarski brend.

Šta može krenuti po zlu? Odgovor je zastrašujuć – mnogo toga. Mercedes-Benz konačno u ponudi ima potpuno električni Citaro, koji dobija sve više narudžbina na domaćoj teritoriji, ali i šire. Solaris Bus & Coach je sada u većinskom vlasništvu španskog CAF-a, a špansko tržište je ogromno. Ova dva proizvođača trenutno vode bitku za Milano, koji kupuje čak 250 električnih autobusa. Na ovom tenderu, najvećem do sada u Evropi, se nije pojavio nijedan kineski proizvođač. Koji god od ova dva velikana iz Evrope dobio tender, jasno je da će se popeti visoko po broju vozila u Evropi, čime će zaseniti kineski BYD.

Mercedes-Benz konačno u igri. © Daimler

Mercedes-Benz glavni konkurent Solarisu u Milanu. © Daimler

Dosadašnji drugi najveći evropski igrač, VDL Bus & Coach, potiče iz Holandije, koja eksploatiše najviše električnih autobusa u Evropi. Kao i Solaris i BYD, VDL je aktivan na skandinavskom podneblju, koje obimno investira u elektromobilnost. Sa jakim prisustvom u velikim gradovima, evropski proizvođači su izugrali Kineze u omanje naseobine, što se vidi po najskorijim isporukama i jednih i drugih. Ipak, jedno tržište u Evropi je vrlo bogato, a po planu od 29. marta 2019. godine više neće biti deo Evropske Unije.

Naravno, reč je o Velikoj Britaniji, koja je već dovoljno zatvorena za strane proizvođače. Baš u ovoj državi je veliko poprište kineskog BYD, koji je u uskoj saradnji sa domaćim proizvođačem Alexander Dennis. Njihova saradnja je trenutno plodna, a samo za London su isporučili približno 100 električnih autobusa. Za njih radi i mađarski BYD, koji proizvodi šasije za nadogradnju u Velikoj Britaniji. Ni Mercedes-Benz, ni Solaris, ni VDL ovde nemaju električna vozila, a s obzirom na Bregzit, tako će verovatno i ostati. Verovatno će se u nekom trenutku bitka iz kontinentalne Evrope preseliti u Britaniju, ali samo na način koji je BYD već primenio.

Saradnja BYD - Alexander Dennis izuzetno plodna. © BYD

BYD – Alexander Dennis isporučuju sve više autobusa Londonu. © BYD

Planirani dolazak Jinlonga, nepoznatog tržištu van Kine, u Srbiju vrlo lako može postati promašaj i predstaviti zakasnelu reakciju na dešavanja u Evropi. Evropski proizvođači su se probudili i laganim korakom počinju da osvajaju nazad svoje tržište, ovaj put bez izduvnih gasova.

Slobodan Kostić

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Descargar musica