FOTO I VIDEO: Novi Ikarbusi u centru Novog Sada

FOTO I VIDEO: Novi Ikarbusi u centru Novog Sada

JGSP “Novi Sad” je danas u centru Novog Sada sugrađanima predstavilo pet novih Ikarbusa IK-112.

U subotu, 2. aprila 2016. godine, centar Novog Sada je bio pun plavih autobusa, kao u stara vremena kad su kroz njega saobraćali. Danas je povod bila promocija nabavke poslednjih pet od ukupno 16 novih niskopodnih autobusa Ikarbus IK-112, pa je na taj način zaokružena prva faza u podmlađivanju voznog parka gradskog prevoznika. Autobusi.NET je bio na licu mesta i zabeležio ovu promociju, kao što je ekskluzivno ispratio i isporuke i promocije prve dve serije niskopodnih Ikarbusa.

gsppromocija1gsppromocija10gsppromocija14Ova promocija u centru Novog Sada je svakako najinteresantnija, jer su, osim predstavnika javnog preduzeća, gradskih čelnika i medija, promociji po lepom vremenu prisustvovali i građani kojima su ovi autobusi prvenstveno namenjeni. Nova vozila su svakako plenila pažnju slučajnih prolaznika, a mnogi su iskoristili priliku da naprave i po koji “selfi”. Za JGSP “Novi Sad” ovo je prva izložba autobusa u centru grada nakon pet godina, kada je proslavljeno 100 godina postojanja gradskog prevoza. Tom prilikom su bili izloženi novi gasni autobusi Solaris i Iveco Kapena, kao i autobusi iz postojećeg voznog parka i stari spratni autobus. Autobusi.NET je i taj događaj detaljno ispratio na našem Forumu.

gsppromocija2gsppromocija3gsppromocija11

O tehničkim karakteristikama novih Ikarbusa smo već pisali, ali nije na odmet da ponovimo da se radi o niskopodnim autobusima sa troja vrata i 30 antivandal sedišta, zatamnjenim staklima i klima uređajem, kao i LED displejima za informisanje putnika novosadske firme Novatronic. U vozilu se iza prednjih vrata nalazi jednosmerna kapija za propuštanje putnika čime se sprečava njihov izlazak na prednjim vratima. Na drugim vratima se nalazi mehanička rampa za invalidska kolica, a naspram njih i rezervisano mesto sa sistemom za kačenje kolica i sigurnosnim pojasom. Vozila zadovoljavaju EEV normu izduvnih gasova, pokreće ih motor MAN D0836 zapremine 7 litara a za prenos snage do pogonske osovine zadužen je automatski četvorostepeni menjač Voith.

gsppromocija4

Vozački prostor je isti kao i na prethodno isporučenim niskopodnim Ikarbusima, ali je ugrađen novi softver u VDO komandnu tablu koji će omogućiti brživ odziv komandi, poput sirene ili komandi za vrata.

gsppromocija5gsppromocija12

Novi Ikarbusi nose garažne brojeve od 959 do 963 i biće uključeni u redovni saobraćaj posle promocije. Ono što tek očekuje Novosađane su zglobni autobusi koji su trenutno u proizvodnji u Ikarbusu i čija se isporuka očekuje tokom jula. Pored toga, JGSP “Novi Sad” je za ovaj mesec najavio raspisivanje dve od četiri planirane javne nabavke novih autobusa za ovu godinu.

gsppromocija13

Autobusi.NET nastavlja da prati proizvodnju i isporuku novih autobusa, tako da očekujte u narednom periodu reportažu o proizvodnji zglobnih autobusa Ikarbus IK-218 za Novi Sad.
(Tekst: Saša Conić, Foto/Video: Slobodan Kostić)

Vezane vesti:

FOTO: Kišna proba za isporučene Ikarbuse

FOTO I VIDEO: Gradonačelnik Novog Sada provozao novi Ikarbus

FOTO I VIDEO: Ikarbus Novom Sadu večeras isporučio 6 autobusa

FOTO I VIDEO: Novi Ikarbusi u Novom Sadu

FOTO & VIDEO: Uskoro gotovi Ikarbusi za Novi Sad

FOTO: Obeležavanje jubileja 100 godina JGSP “Novi Sad” u centru grada

Descargar musica