Gasi se Autoprevoz Kikinda?

Gasi se Autoprevoz Kikinda?

Skoro 200 zaposlenih u kikindskom “Autoprevozu” strahuju da će zbog dugova preduzeća svi oni ostati bez posla.

Kako je u Opštini Kikinda zvanično objašnjeno, teška finansijska situacija u Javnom preduzeću “Autoprevoz”, pretnja blokadom računa i nepostojanja alternativnih načina organizacije prevoza na teritoriji opštine, bili su razlozi donošenja odluke o dopuni osnivačkog akta Javnog komunalnog preduzeća “6. Oktobar”, kojom se praktično tom javnom preduzeću pripaja kikindski autobuski prevoznik – JP “Autoprevoz”. Radnici, pak tvrde da je to zapravo prvi korak ka gašenju preduzeća.

IMG_8775

U Sindikatu “Autoprevoza”, u kojem je 90 posto zaposlenih, tvrde da situacija ni slučajno nije bezizlazna. Tačno je da postoje dugovanja, koja prema poslednjim podacima premašuju 44 miliona dinara, ali i potraživanja koja “Autoprevoz” ne može da naplati i to ni od samog osnivača, odnosno SO Kikinda.

Za tekuću likvidnost kikindskog autobuskog prevoznika neophodno je obezbediti oko 30 miliona dinara.

Osnivač misli drugačije. Naime, najavljenim operativnim planom, JKP sporazumno će preuzeti deo radnika “Autoprevoza”, dok će ostali na prinudni odmor , uz naknadu zarade u visini od 60 procenata.

Od 194 zaposlenih, bar 25 radnika “Autoprevoza” bilo bi proglašeno tehnološkim viškom. Međutim, to javno preduzeće nije dobilo pravi prostor za restrukturiranje. Kako se najavljuje, o ovom problemu biće konsultovane nadležne institucije, na čelu sa Ministarstvom saobraćaja.

Dileme da li će i koliko radnika dobiti otkaze, šta biva sa prigradskim, a šta sa međugradskim autobuskim prevozom, za sada su bez pravog odgovora. Naime, čelni ljudi kikindske lokalne samouprave su na godišnjim odmorima.

(Izvor: rtv.rs; Foto: Saša Conić – Autobusi.NET)

Descargar musica