Hibridni Citaro – Autobus godine 2019

Hibridni Citaro – Autobus godine 2019

Pobednik na Euro Bus testu u Zagrebu je Mercedes-Benz Citaro hybrid, a nagrada je dodeljena na sajmu IAA 2018 u Hanoveru.

Mercedes-Benz Citaro hybrid je osvojio laskavu titulu “Bus of the Year 2019”, pobedivši na Euro Bus testu u Zagrebu konkurenciju u vidu poptuno električnih autobusa. Međunarodni žiri sačinjen od stručnjaka je ocenjivao kategorije koje pokrivaju ekonomičnost, inovativnost, kvalitet i lakoću korišćenja. Posebnu pažnju je privukla činjenica da se hibridna tehnologija sada nudi sa izborom dizel ili benzinskog motora u čitavoj paleti gradskih autobusa.

Nove tehnologije motora, kao i inteligentno elektro-hidrauličko upravljanje doprinosi daljem smanjenju potrošnje goriva autobusa Citaro do 8,5 %.

Kada Citaro usporava, dodatni elektro motor radi kao alternator i pretvara energiju kočenja u električnu energiju. Ona se čuva u tzv. super konedenzatorima i kasnije se koristi za pokretanje vozila. Elektro motor stvara maksimalni učinak od 14 kW i obrtni momenat 220 Nm. Baterije se sastoje od dva modula koji su povezani sa modulima za rekuperaciju energije i nalaze se na krovu autobusa.

U odnosu na konvencionalni model, hibridni Citaro je teži za 156 kg. Ukupna masa može biti 18t, u koju je uključeno i 105 putnika. Servisni interval je 60,000 km ili jedanput godišnje.

One comment

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Descargar musica