MAN zatvara pogon Neoplana u Nemačkoj

MAN zatvara pogon Neoplana u Nemačkoj

MAN će koncentrisati proizvodnju turističkih autobusa u Turskoj, a radnicima pogona Neoplan u Plauenu će biti ponuđen prelazak u jednu od fabrika Volkswagena.

MAN je otkrio planove o preseljenju proizvodnje iz fabrike Neoplan iz grada Plauen do kraja marta 2015. godine. Ukupno 425 zaposlenih radnika će dobiti ponudu za novi posao u fabrici Volkswagen Sachsen u gradu Cvikau. Bord kompanije MAN Truck & Bus AG i rukovodstvo Volkswagen Sachsen su u principu postigli dogovor sa svakim od radnih saveta Volkswagena, MAN-a i Neoplana. Detalji dogovora će biti usklađeni u narednih nekoliko dana.

MTB_Werk-Plauen-01

Potražnja za autobusima na tržištu Evrope je najniža do sada. Zbog loše ekonomske situacije u zemljama koja su važna ciljna tržišta i maloj potražnji za autobusima u luksuznom sektoru, proizvodnja u Plauenu više nije ekonomski održiva.

MTB_Werk-Plauen-02

„Žao nam je zbog ove situacije. Bilo je veoma teško doneti ovakvu odluku. U MAN-u su svi svesni duge tradicije Neoplana u Plauenu, ali na kraju, nije nam ostala ni jedna alternativa osim da iselimo proizvodnju s ciljem da se poveća efikasnost u okviru naše proizvodne mreže. Mi smo u saradnji sa predstavnicima radnika uspeli da zaposlenima u pogonu Neoplana nađemo novi posao u okviru porodice Volkswagen. Zaista bih hteo da zahvalim kompaniji Volkswagen Sachsen i radnim savetima koji su učestvovali u pregovorima,“ rekao je Anders Nilsen, generalni direktor MAN Truck & Bus.

MTB_Werk-Plauen-04

Turistički i međugradski modeli Starliner, Cityliner i Jetliner su se do sada proizvodili u pogonu Neoplan u Plauenu. Ubuduće, oni će se proizvoditi u pogonu MAN u Ankari, gde se već proizvodi Neoplan Tourliner. Fabrika u Ankari je prvi pogon MAN-a van Nemačke, gde se autobusi proizvode od 1986. godine. Taj pogon ima najnapredniji elektroforetski sistem farbanja na svetu.

(Foto: MAN Truck & Bus)

Descargar musica