MANfibija u Hamburgu

MANfibija u Hamburgu

U Hamburgu vozi prvi amfibijski autobus, koji turiste prevozi i ulicama i preko vode, a proizvod je nemačkog MAN-a.

Da li je to brod ili autobus? Novi Hafencity Riverbus u Hamburgu je i jedno i drugo. Kako je većina turističkih atrakcija u Hamburgu locirana na vodi i oko vode, ovo amfibijsko vozilo je idealno za obilazak lučkog grada na Elbi.

man_hafencity_riverbus1

Na kopnu novi rečni autobus saobraća kao i svaki gradski autobus sa stop signalima za silazak na sledećoj stanici. Ovo nije zbog toga što će vozilo svraćati na stanice usput, nego što je to uslov da ovo neobično vozilo uopšte dobije dozvolu za rad.

man_hafencity_riverbus3

Fred Franken, vlasnik ovog neobičnog autobusa, ideju za ovaj projekat je dobio pre 18 godina. Nešto slično je video u Singapuru i odmah je postalo očito da nešto takvo mora postojati i u Hamburgu. Za realizaciju ideje mu je trebalo 10 godina.

Ispod vodonepreopusnog trupa se nalazi MAN kamionska šasija. Karoseriju je izradila jedna firma iz Mađarske. Veliki izazov predstavlja i održavanja vozila, jer ovo nije u potpunosti ni autobus, a ni brod i do sada nisu postojala uporedna vozila. Tehničko osoblje mora biti veoma stručno kako bi uspešno servisirali ovakvo vozilo, a o tome se brine MAN servis.

man_hafencity_riverbus2

Još jedan veliki izazov je što vozilo sme da bude odsutno na održavanju svega jedan dan nedeljno. Ipak, jagma za krstarenjem ovim autobusom je velika i za samo dva meseca je prevezeno preko 6.000 putnika. Ostali gradovi merkaju razvoj situacije u hamburškoj luci i već je naručeno sedam novih amfibijskih autobusa.
(Foto MAN Truck & Bus)

Descargar musica