Mercedes Citaro ulazi u treću deceniju

Mercedes Citaro ulazi u treću deceniju

Na globalnom samitu Međunarodne organizacije javnih prevoznika UITP u Montrealu, Mercedes-Benz je obeležio dvadeseti rođendan svog best-selera i najavio dolazak novog gradskog modela.

Globalni samit, koji se održava od 15. do 17. maja, će staviti akcenat na energetski efikasan prevoz, digitalizaciju i, možda najbitnije, redefinisanje javnog gradskog prevoza. Osim prevoznika, na ovom samitu se vide i najpoznatiji proizvođači autobusa koji proizvode gradske autobuse i nude različita rešenja za unapređenje prevoza. Na ovom samitu je izložen i FutureBus, Mercedesov koncept novog gradskog autobusa koji je već prezentovan u Hanoveru 2016. godine.

Na UITP kongresu 1997. predstavljen revolucionarni Citaro. © Daimler Media

Na UITP kongresu 1997. predstavljen revolucionarni Citaro. © Daimler Media

Na istom tom samitu 1997. godine u Štutgartu, Mercedes-Benz je stručnoj javnosti predstavio novi i revolucionarni niskopodni autobus Citaro. Taj model je označio kraj nemačke standardizacije gradskih autobusa, aktuelan od sedamdesetih godina prošlog veka, i otisnuo se u traženje atraktivnog dizajna koji bi privukao putnike u javni prevoz.

Troosovinski Citaro L, prvi derivat gradskog autobusa.

Troosovinski Citaro L, prvi derivat gradskog autobusa.

Samo godinu dana kasnije, Citaro je ušao u serijsku proizvodnju, za početak samo u solo i zglobnoj izvedbi. U poslednje dve godine dvadesetog veka, Citaro je dobio prigradsku i troosovinsku izvedbu od petnaest metara, čime je zaokružena ponuda prve generacije.

Mercedes-Benz Future Bus, autonomno vozilo na šasiji koju koristi Citaro.

Mercedes-Benz Future Bus, autonomno vozilo na šasiji koju koristi Citaro. © Slobodan Kostić

Nakon osvežavanja dizajna i desetohiljaditog primerka, 2005. godine je predstavljen niskoulazni Citaro LE koji je ponudio visok komfor za veliki broj putnika. Iste godine je u ponudu uveden i najveći derivat ovog autobusa, zglobni CapaCity sa četiri osovine i dužinom od dvadeset metara, a sve to je ostvareno zahvaljujući modularnoj konstrukciji autobusa. Poslednji dodatak ovoj generaciji vozila je bio desetometarski Citaro K, uveden tek 2008. godine.

Nova generacija Citaro autobusa predstavljena 2011. godine. © Daimler Media

Nova generacija Citaro autobusa predstavljena 2011. godine. © Daimler Media

Pre prelaska na obaveznu Euro 6 normu, Citaro je redizajniran od glave do pete. Osim atraktivnog dizajna, Mercedes se potrudio da smanji masu praznog vozila, ali da u isto vreme poveća efikasnost i bezbednost. Poslednji dodatak porodici je ujedno i danas najveći autobus iz Mercedesa, CapaCity L dužine 21 metar, koji prima čak 190 putnika. Do tada je, osim u skoro sve evropske zemlje, Citaro isporučen Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Meksiku, Japanu i Australiji.

CapaCity u Istanbulu na visokofrekventnoj BRT liniji. © Daimler Media

CapaCity u Istanbulu na visokofrekventnoj BRT liniji. © Daimler Media

U međuvremenu, Mercedes-Benz traži i alternativni pogon za svoj autobus. Tako su, osim na dizel i CNG, napravljene i manje serije vozila sa pogonom na gorivnu ćeliju. Obe generacije autobusa su nagrađene titulom Autobusa godine (2007. i 2013.), neverovatnih sedamnaest nagrada za komercijalno vozilo godine u svojoj kategoriji, veliku nagradu za najbolji gradski autobus na sajmu Busworld i mnoge druge.

Capacity L, dužine 21 metar, trenutno je najveći u ponudi Mercedesa. © Daimler Media

Capacity L, dužine 21 metar, trenutno je najveći u ponudi Mercedesa. © Daimler Media

Gradski autobus Citaro je prešao dug put od 1997. godine do danas. U bezmalo pedeset hiljada primeraka, autobus je kroz dve generacije video evoluciju od Euro 2 do Euro 6 motora. Ipak, naredne godine, Mercedes-Benz planira uvođenje potpuno električne izvedbe ovog modela, a taj autobus je trenutno u fazi testiranja. Nije poznato kome će biti uručen pedesetohiljaditi primerak ovog autobusa, ali se to očekuje na jesen ove godine.

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica