Najlepše sa Foruma iz 2016. godine

Najlepše sa Foruma iz 2016. godine

Veliki deo sajta Autobusi.NET čini Forum, a veliki deo našeg Foruma čine fotografije članova. U susret kraju godine, danas ćemo pogledati najlepše ovogodišnje fotografije koje su načinili naši Forumaši.

Fotografija je u modernom svetu izuzetno cenjena umetnost. Iako mnogi smatraju da je dobar, odnosno skup fotoaparat ključ u pravljenju dobre fotografije, to i nije čest slučaj. Za fotografiju je najbitnije imati osećaj za dobar kadar i lepu obradu, pa će se i najjeftinijim mobilnim telefonom načiniti dobra fotografija. Naši Forumaši su već uveliko poznati među prevoznicima, vozačima, proizvođačima, serviserima ili uvoznicima, ali ne treba zaboraviti činjenicu da njihove fotografije i entuzijazam često bivaju zloupotrebljene zarad lične promocije ili senzacionalističkog teksta u pojedinim medijima. Ipak, oni i dalje ne gube volju i posvećenost, te su i ove godine doneli mnoštvo lepih fotografija.

Volvo 8900 LE 6x2 u Segedinu. © Dušan Dakić

Volvo 8900 LE 6×2 u Segedinu. © Dušan Dakić

Zalazak Sunca je veoma poetičan deo dana. U narandžastoj boji, koja krajem dana preovladava nebom, Dušan Dakić je, u poseti Segedinu, iskoristio odličnu priliku da uslika novi Volvo na autobuskoj stanici. Iako je fotografisano u slabom osvetljenju aparatom Canon 1100D, koje izaziva pojačan šum na aparatu korišćenjem veštačkog osvetljenja, u obradi je isti šum uklonjen, a Dušan je, takođe u obradi, dodatno istakao lepe boje na nebu.

Mercedes-Benz Conecto. © Dušan Beraja

Mercedes-Benz Conecto. © Dušan Beraja

Put do izuzetno lepe fotografije u zalasku sunca pronašao je i njegov imenjak, Dušan Beraja. Jesenji zalazak Sunca u Sremu, čije se šarenilo vidi na nebu u pozadini, dodao je tome da sveže opran Mercedes iz žablje perspektive izgleda epski. Iako je fotografija izuzetnog kvaliteta, bitno je znati da je uslikana mobilnim telefonom.

Ikarbus IK-218N na isporuci za Novi Sad. Aparat: Canon G9.

Ikarbus IK-218N na isporuci za Novi Sad. © Saša Conić.

Kako se u narodu često kaže, najbolji auto je nov auto. A za fotografisanje nema lepšeg objekta od novog vozila, još uvek sveže farbe i bez ijedne ogrebotine. Slika, koju je načinio Saša Conić u julu, izazvala je veoma pozitivne reakcije, kako zbog isporuke deset zglobnih autobusa za Novi Sad, tako i zbog kadra koji podseća na neki akcioni film. Ova fotografija, uslikana fotoaparatom Canon G9, nije dodatno obrađivana, ali svakako ističe lepu plavu boju vozila, kao i zelenilo pored puta.

MAN Lion's Coach L. © Damir Kremer

MAN Lion’s Coach L parkiran pored puta. © Damir Kremer

Vozilo ne mora biti u pokretu za lepu fotografiju. Čak, štaviše, parkiran autobus daje mnogo više opcija za lepo kadriranje, što je i slučaj jedne od stotina fotografija Damira Kremera. Ugledavši ga na putu, Damir je zaustavio svoje vozilo pored puta i iskoristio odličnu priliku da uslika ovaj autobus svojim aparatom Canon SX 160 IS.

Solaris Urbino 18. © Stefan Đorđević

Solaris Urbino 18. © Stefan Đorđević

Još jednu izuzetnu fotografiju sa mobilnog telefona na naš Forum okačio je Stefan Đorđević. Kako navodi za naš sajt, Stefan koristi „pravilo trećine“ prilikom kadriranja, čime je posebno istakao nebo nad glavnim gradom Srbije. Iako su brojne njegove fotografije na Forumu nastale fotoaparatom, veliko poštovanje izaziva upravo ovakva slika sa mobilnog telefona.

Setra S 319 UL. © Sashco

Setra S 319 UL. © Sashco

Sashco, poznati fotograf našeg Foruma sa juga Srbije, na autoputu je iskoristio priliku da uslika petnaestometarsku Setru svojim Nikonom D5100. Pošto se autobus nalazio na velikoj daljini i u velikoj brzini, fotograf je iskoristio objektiv sa većim rasponom žižne daljine sa izuzetno kratkom ekspozicijom. Fotografiju nije posebno obrađivao, izuzev malog pojačanja kontrasta.

Setra S 517 HD. © Goran Dimovski

Setra S 517 HD. © Goran Dimovski

Iako ne živi u Srbiji, Goran Dimovski nam često donosi fotografije iz Nemačke. Na aerodromu u Štutgartu je iskoristio priliku da uslika najnoviju troosovinsku Setru sa klasičnom, ali izuzetno lepom kolor šemom. Obavezno se mora napomenuti da su ovakvi uslovi za slikanje izuzetno nezgodni. Naime, fotograf i autobus se nalaze u mračnom prostoru, ali, pošto je hala otvorena, svetlost ulazi sa svih strana i neravnomerno osvetljava autobus. Ipak, to nije bio nikakav problem za Gorana, koji je nakon minimalne obrade, okačio predivnu fotografiju, koju je uslikao aparatom Canon 600D.

Ikarbus IK-201. © Slobodan Kostić

Ikarbus IK-201. © Slobodan Kostić

Za sam kraj ostavljena je fotografija autora teksta, Slobodana Kostića. Nakon nevremena u Novom Sadu, zglobni Ikarbus je uslikan aparatom Nikon D3200 na terminusu, prilikom pauze. Pošto je nebo bilo mračno, takođe je upotrebljeno izuzetno jako veštačko osvetljenje, koje je dodalo šum fotografiji. Prilikom obrade, šum je delimično uklonjen, kako ne bi previše škodio kvalitetu, a dodatno su istaknuti i tamni oblaci nad gradom.

Iskoristio bih priliku da se zahvalim najboljim fotografima 2016. godine na ustupljenim slikama. Nadam se da će naredna godina biti još plodnija, ali i da ćemo videti proboj novih fotografa.
Slobodan Kostić – Urednik

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica