Napreduju zglobni Ikarbusi za Novi Sad

Napreduju zglobni Ikarbusi za Novi Sad

Autobusi.NET je proteklog vikenda posetio fabriku autobusa Ikarbus i obišao proizvodnju prvih zglobnih modela IK-218 sa EEV motorom za JGSP „Novi Sad“.

Petočlana delegacija Autobusi.NET, posetila je 7. maja 2016. godine pogone zemunske fabrike autobusa Ikarbus. Iako je bila subota, za Ikarbus je bio radni dan. Goste sa prvog domaćeg sajta i foruma posvećenog autobusima dočekali su generalni direktor Ikarbusa, Aleksandar Vićentić, kao i tehnički direktor Petar Baltić, koji nas je informisao o tome kako teče proizvodnja autobusa.

ikarbus_ik218_jgspns_IMG_0719 ikarbus_ik218_jgspns_IMG_0732

Od najakutelnijih dešavanja, Autobusi.NET je najviše zanimalo kako napreduje proizvodnja 10 zglobnih autobusa IK-218 namenjenih Novom Sadu. Prema Baltićevim rečima, zglobni autobusi za Novi Sad napreduju prema planu, mada ne i bez izazova. Naime, IK-218 za Novi Sad ima potpuno novi vertikalni motor MAN D20 (u EEV standardu), kakav se do sada nije ugrađivao u ovaj model, pa se ovom autobusu praktično pristupa kao prototipu.

Ipak, prototipna ugradnja motora sa pripadajućim komponentama je obavljena uspešno, pa serijska izrada šasija i kostura karoserija teče nesmetano. Prvi od kostura karoserije je već i olimovan, pa se, kako navodi Baltić, očekuje da u narednih dvadesetak dana prvi primerak izađe iz farbare na liniju završne montaže.

ikarbus_ik218_jgspns_IMG_0716 ikarbus_ik218_jgspns_IMG_0711

Pored 10 zglobnih autobusa za Novi Sad, u toku su pripreme i proizvodnja dva solo autobusa IK-112M za M&M Trans iz Obrenovca, kao i 20 autobusa istog tipa za GSP „Beograd“.
(Tekst i foto Saša Conić – Autobusi.NET)

Comments

  1. […] Podsećamo, sledeća isporuka koja se očekuje u Novom Sadu je isporuka deset zglobnih autobusa, a Autobusi.NET vam je ekskluzivno doneo reportažu direktno iz fabrike koju možete pročitati ovde! […]

Descargar musica