OTKRIVAMO: FlixBus se sprema za Srbiju!

OTKRIVAMO: FlixBus se sprema za Srbiju!

Portal Autobusi.NET je imao ekskluzivnu priliku da razgovara sa Deanom Čebohinom, direktorom za razvoj poslovanja FlixBusa u centralnoj i istočnoj Evropi.

U intervjuu za Autobusi.NET,  Čebohin nam je dao uvid u poslovanje svoje firme u Hrvatskoj, gde je FlixBus otvorio bazu tokom juna ove godine, ali nam je otkrio i planove za narednu sezonu. O tome kakvi su prvi rezultati firme u Hrvatskoj, kao i o planovima za narednu sezonu, koji uključuju dolazak niskobudžetnog prevoznika u Srbiju, možete pročitati ispod.

FlixBus trenutno ima pet baza, među kojima je i Zagreb. (©Goran Dimovski)

FlixBus trenutno ima pet baza, među kojima je i Zagreb. ©Goran Dimovski

Kakve su bile prve reakcije putnika na dolazak FlixBusa u Hrvatsku?
S obzirom da je FlixBus sinonim za putovanja kada su u pitanju autobusi u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj i drugim evropskim zemljama, putnici su vrlo brzo prepoznali FlixBus brend i na hrvatskom tržištu. Ono zbog čega su nas putnici najpre prepoznali su naš kvalitet, sigurnost i udobnost pre, tokom i nakon putovanja. Puno energije se ulaže i u korisničku službu dostupnu 24/7 kao i samu kontrolu saobraćaja, što je putniku izuzetno važno posebno na međunarodnim linijama na kojima vožnja traje i po nekoliko sati. Ono po čemu smo drugačiji je pružanje doživljaja putovanja, a ne prevoz od tačke A do tačke B.

Jedan od dvadesetak hrvatskih autobusa u FlixBus šemi. (©mate, Autobusi.NET)

Jedan od dvadesetak hrvatskih autobusa u FlixBus šemi. ©mate, Autobusi.NET

Po vašoj proceni, koliko ste dolaskom u Hrvatsku, uslovno rečeno, uzburkali prevozničku konkurenciju?
Smatramo da smo je prilično uzbrkali, ali na pozitivan način. Samim našim dolaskom na tržište te uvođenjem autobuske industrije u digitalno doba i konkurencija teži boljoj usluzi i boljem kvalitetu za putnika. Svojom tehnološkom pozadinom i stalnim ulaganjima u tehnolgiju i pametne sisteme, mobilne aplikacije na više jezika, u razvoj online prodaje, koja putniku omogućuje kupovinu karata u pokretu ili iz sopstvenog doma, ulaganjem u sektore kvaliteta, razvoj mreže, upravljanje cenama koje omogućuju dinamične i fleksibilne cene, online i offline marketing, odnose s javnošću itd. uveliko smo podigli standard u autobuskoj industriji. Drago nam je da time podstičemo i druge u boljem pristupu putniku.

FlixBus je vodeći low cost prevoznik u Nemačkoj, a ukupno broji oko 1000 autobusa. (©Goran Dimovski)

FlixBus je vodeći low cost prevoznik u Nemačkoj, a ukupno broji oko 1000 autobusa. ©Goran Dimovski

Koliko ste putnika prevezli tokom letnje sezone i koje linije su vam bile najpopularnije?
Nakon sezone (koja je prilično bila kratka za nas, s obzirom da su prve linije krenule 16. juna) brojili smo gotovo 100.000 putnika. Kao top destinacije putnika iz Hrvatske možemo navesti Budimpeštu, Beč i Minhen, dok su se u Hrvatskoj najviše posećivali Zagreb, Split i Zadar.

 Kakvi su vam planovi za ovogodišnju zimsku, a kakvi za narednu letnju sezonu?
Do kraja godine planiramo otvoriti još jednu međunarodnu liniju, dok su za sledeću sezonu u pripremi mnogobrojne nove međunarodne, ali i domaće linije.

Italijanski FlixBus u Zagrebu. (©mate, Autobusi.NET)

Italijanski FlixBus u Zagrebu. ©mate, Autobusi.NET

 Da li FlixBus ima nameru da uđe na tržište Srbije, iako država još uvek nije u EU?
Još u januaru ove godine najavljeno je širenje FlixBus mreže na zemlje centralno istočne Evrope sa sedištem u Zagrebu. U junu smo službeno najavili dolazak FlixBusa i krenule su prve linije kroz Hrvatsku i sada već imamo zavidnu mrežu linija. Stvari se brzo odvijaju, a kako je i Srbija deo CEE regije radimo intenzivno na tome da bude deo FlixBus mreže, iako još nije u EU. U proleće 2017.godine možemo očekivati prve pomake prema Srbiji što nas izuzetno veseli, jer znamo da nas putnici tamo već očekuju i traže.

Putnici donose odštampanu kartu ili kartu na telefonu na lice mesta, gde ih čekira vozač. (©FlixBus)

Putnici donose odštampanu kartu ili kartu na telefonu na lice mesta, gde ih čekira vozač. ©FlixBus

FlixBus je nemačka start-up kompanija koja je među pionirima niskobudžetnog autobuskog prevoza. Kompanija prati uveliko uhodan model prodaje niskobudžetnih aviokompanija i, shodno tome, ima razvijen online sistem prodaje karata čije se cene menjaju dinamično, u zavisnosti od vremena kupovine i popunjenosti autobusa. Putnicima je omogućen prevoz na oko 100 hiljada dnevnih polazaka u 20 zemalja na 900 odredišta u preko hiljadu autobusa koji se nalaze u okviru FlixMobility mreže. Male i srednje firme ulaze u partnerstvo sa velikim prevoznikom i potom svoje autobuse unificiraju obeležjima FlixBusa, pa je tako u Hrvatskoj ostvarena saradnja sa pet partnera sa flotom od dvadesetak autobusa. Autobusi koji voze za FlixBus su novijeg datuma, imaju ugrađen WiFi, utičnice za struju i veći razmak između sedišta. Osim besplatne rezervacije sedišta i besplatnog prevoza prtljaga, putnicima je data i fleksibilnost u otkazivanju rezervacije, pa je tako omogućeno otkazivanje najkasnije 15 minuta pre polaska autobusa.

Ovom prilikom bih hteo da izrazim zahvalnost timu za odnose sa javnošću firme FlixBus i poželim im uspešan nastavak poslovanja, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji.
Slobodan Kostić – Urednik

2 comments

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica