PREMIJERE SOLARISA U HANOVERU

Autobus na struju Urbino 12 Electric, redizajnirani međugradski autobus InterUrbino i produženi zglobni autobus Urbino 18,75 su neke od Solarisovih premijera na ovogodišnjem sajmu IAA u Hanoveru.

Poljski proizvođač autobusa Solaris Bus & Coach će u septembru na sajmu IAA u Hanoveru imati tri premijere, otkriveno je na međunarodnoj konferenciji za štampu u Poznanju u Poljskoj prošle nedelje.

U Hanoveru će se kao prototip pojaviti autobus na baterije Urbino 12 Electric. Radi se o 12 metara dugačkom klimatizovanom autobusu sa 32 mesta za sedenje i ukupnim kapacitetom od 85 putnika. Ovaj autobus će imati nekoliko različitih načina punjenja: “plug-in”, induktivno punjenje, korišćenjem pantografa ili na posebnim stanicama za punjenje.

Solaris puno značaja pridaje razvoju električnih autobusa. Još 2006. godine je lansirao prvu verziju paralelne hibridne verzije autobusa Urbino, nakon čega je usledio i serijski hibridni autobus 2010. godine. Proizvodnja trolejbusa nazvanog Trollino je započela 2001. godine.

Prošle jeseni u Kortrijku je Solaris predstavio svoj prvi autobus potpuno oslonjen na baterije, nastao od midibusa Alpino sa autonomijom od 100 km sa jednim punjenjem. Ista verzija midibusa je korišćena kao šatl autobus u Poznanju ove godine na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Pored Poznanja, autobus je imao i probni rad u Varšavi i pokazao da može da pređe 126 km dnevno bez punjenja.

Na sajmu IAA, Solaris izlaže i redizajniranu verziju međugradskog autobusa InterUrbino koji je sada dostupan u dve dužine – od 12 i 12,8 metara. Novi InterUrbino je debitovao prvi put na sajmu Trasport Publics u Parizu početkom leta.

Novina u familiji Urbino je i međugradska verzija niskopodnog autobusa od 12 metara namenjena pre svega prigradskim i regionalnim linijama i svoju premijeru će imati u Hanoveru.

Solaris sada predstavlja i produženu verziju zglobnog autobusa Urbino 18. Dodavanjem segmenta između drugih vrata i srednje osovine u dužini od 0,75 metara, došlo se do dužine od 18,75 metara. Produženjem zglobnog autobusa kapacitet putnika koji sede se povećao na 57.

Izvor: Solaris Bus & Coach

Foto: Solaris, Ulo Maasing

Descargar musica