Scania i Van Hool zajedno na gas

Scania i Van Hool zajedno na gas

Na sajmu Persontrafik 2014 u Stokholmu su Scania i Van Hool predstavili zajednički autobus na gas za BRT sisteme – Scania Van Hool Exqui.City.

Švedska Scania je u kooperaciji sa belgijskim proizvođačem autobusa Van Hool predstavila novi autobus namenjen BRT sistemima (Bus Rapid Transit). Bez obzira da li koristi prirodni komprimovani zemni gas ili biogas, ovaj autobus nudi jedinstvenu kombinaciju visokog kapaciteta i niskog uticaja na životnu sredinu. Scania Van Hool Exqui.City ima atraktivnu i prostranu zglobnu karoseriju koja više podseća na tramvaj nego na autobus. Stoga i kombinuje njihove najbolje odlike: izgled i efikasnost tramvaja sa troškovima autobuskog sistema.

scania_vanhool_exquicity5 scania_vanhool_exquicity4

“Ima odlike futurističkog dizajna i svetlu i prostranu unutrašnjost koja ostavlja dobar utisak na putnike. Nadamo se da ćemo ovako učiniti autobuski prevoz atraktivnijim,“ kaže Jan Van Hool, generalni direktor fabrike Van Hool.

“Scania je udružila snage sa renomiranom belgijskom fabrikom Van Hool s ciljem kreiranja atraktivnog i ekološkog vozila za javni prevoz. Ovaj dizajn je već dobro primljen u većim evropskim gradovima gde se formiraju BRT sistemi i podiže atraktivnost autobuskog prevoza,“ rekla je Kamila Lod, direktor proizvodnje za održiva rešenja u Scaniji.

scania_vanhool_exquicity2 scania_vanhool_exquicity3 scania_vanhool_exquicity1

Novi Scania Van Hool Exqui.City je potpuno niskopodan zglobni autobus opremljen sa četvoro dvokrilnih vrata (2-2-2-2), čime je obezbeđen komforan ulazak i izlazak putnika na stanicama.

Motor Scania Euro 6, kojeg pokreće prirodan gas ili biogas, montiran je poprečno pozadi i dobro je poznat po visokoj efikasnosti i niskoj potrošnji. Gasni motor razvija snagu 320 KS i obrtni momenat od 1.500 Nm već pri malim obrtajima.
(Foto Scania)

Descargar musica