Skoplje nabavlja 50 električnih autobusa?

Skoplje nabavlja 50 električnih autobusa?

Javno saobraćajno preduzeće iz Skoplja objavilo je najavu tendera za čak pedeset električnih vozila. Zainteresovanost za ovaj tender izrazilo je čak deset proizvođača.

Iako je tehnologija izrade električnih vozila donekle još uvek u razvoju, skopski prevoznik je, veoma ambiciozno, raspisao nabavku za flotu vozila koja će biti čak deset puta veća od beogradske, a biće rame uz rame sa Londonom, gde je BYD nedavno isporučio 51 elektrobus. Pošto Kinezi trenutno prednjače u proizvodnji autobusa bez emisije izduvnih gasova, za očekivati je veliko prisustvo kineskih proizvođača na tenderu, a takođe je i vrlo moguća pobeda nekog od proizvođača iz Azije, ukoliko do toga dođe.

MAN Lion's City G Electric - električni gradski autobus sa petoro vrata. ©Slobodan Kostić

Pantograf se spušta na autobus kao sistem brzog punjenja na stanicama. © Slobodan Kostić

Interesantne nabavke vozila svakako karakterišu Skoplje. Prethodna velika obnova voznog parka bila je 2010. godine, kada je u ovaj grad stiglo čak dve stotine dabldekera proizvođača Yutong koji podsećaju na stari i čuveni londonski Routemaster. Takođe, uz dabldekere je tada realizovana i nabavka midibusa iz iste fabrike, kao i solo autobusa iz ukrajinske fabrike LAZ.

Yutong ZK6116HGS Citymaster, trenutno zaštitni znak skopskog prevoza. © Goran Dimovski

Yutong ZK6116HGS Citymaster, trenutno zaštitni znak skopskog prevoza. © Goran Dimovski

Iako se može reći da je region uzdrman ovako velikom nabavkom autobusa bez izduvnih gasova, trenutno nije poznato mnogo detalja. Za sada se zna da će od ovih 50 planiranih vozila dvadeset biti zglobnih, a preostalih trideset će biti midi autobusi. Uz nabavku vozila, potrebna je i infrastruktura, pa je u najavi naveden samo “sistem brzog punjenja” pa je za očekivati nabavku vozila sa superkondenzatorima, nalik na Beograd. Ovaj sistem obezbediće brzo punjenje na okretnicama u samo nekoliko minuta, ali je domet vozila u ovom slučaju izuzetno mali jer tako autobusi mogu da pređu do dvadesetak kilometara. Nakon puštanja u rad, napravili smo video reportažu o beogradskim električnim autobusima koju možete videti ovde.

Descargar musica